Nickerie.Net, zaterdag 16 januari 2010


Bijdrage mijnbouwsector aan staatsinkomsten $ 275 miljoen

PARAMARIBO - Bij elkaar is in 2009 US$ 275 miljoen uit de mijnbouwsector in de staatskas teruggevloeid. De totale inkomsten van de in Suriname opererende mijnbouwbedrijven bedroegen bijkans US$ 1 miljard. Staatsolie had een opbrengst van ongeveer US$ 335 miljoen, de bauxietsector bracht circa US$ 300 miljoen op; ongeveer hetzelfde bedrag - US$ 300 miljoen - heeft de legale goudsector aan inkomsten gehad.

Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelt de mening van menig DNA-lid niet dat Iamgold/Rosebel Goldmines Suriname bedondert. DNA-leden vragen zich af of Suriname wel genoegen moeten nemen met de winstbelasting die wordt afgedragen aan de staat. Rosebel Goldmines heeft voor 2009 US$ 110 miljoen aan belastingen en royalty’s aan de staat overgedragen. “Als we het bedrijf niet hadden en daartegenover plaatsen de klein- en illegale mijnbouw, zien we dat we van de laatste niets hebben gehad aan belastingen”, stelt Rusland.

Het bedrijf is volgens hem niet negatief voor de staat, omdat er juist voor verhoging van de inkomsten wordt gezorgd, terwijl uit de kleinschalige goudwinning de staat inkomsten moet ontberen. De regering is volgens hem drukdoende om ordening te brengen in het binnenland, zodat zij ook uit die branche belasting kan innen. Tegen deze achtergrond moet het structureel samenwerkingsverband tussen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, het Nationaal Leger, Justitie, een aantal specifieke overheidsontvangstkantoren in Paramaribo en de districten en de Belastingdienst gezien worden.

Voor de kleinmijnbouw, die het grootste aantal illegale exploitanten telt en waar de rapportage zowel geologisch qua productie alsook financieel vaak onvolledig is, zal de overheidscontrole en begeleiding geïntensiveerd worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

16-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics