Nickerie.Net, zondag 17 januari 2010


Duitsland waarschuwt voor Internet Explorer

Berlijn - De Duitse regering heeft internetgebruikers opgeroepen een andere internetbrowser te gebruiken dan Internet Explorer om hun veiligheid op internet te waarborgen. Het Federaal Bureau voor Veiligheid in de Informatietechnologie (BSI) raadt Duitse internetgebruikers aan een andere internetbrowser te gebruiken, zolang een lek in de beveiliging niet gedicht is.

Microsofts Bill Gates tijdens een presentatie van Windows 95 in 1995.  (Foto AP)

Volgens BSI kan door het beveiligingslek de computer geÔnfecteerd raken met schadelijke software waarmee de computergebruiker kan worden bespioneerd. Het probleem treedt op met de versies 6, 7 en 8 van Internet Explorer in combinatie met de besturingssystemen Windows 7, XP en Vista.

De waarschuwing volgt nadat Microsoft vorige week toegaf dat Internet Explorer de zwakke plek was bij een aantal recente aanvallen op de systemen van Google.

Microsoft heeft de waarschuwing van de Duitse regering weersproken en gezegd dat het risico voor gebruikers laag is. Met de verhoogde beveiligingsinstelling van de browser lopen internetgebruikers geen veiligheidsrisico, aldus het bedrijf.

Microsoft zegt dat het veiligheidslek gedicht kan worden door de veiligheidsinstellingen van Internet Explorer op 'hoog' te zetten, hoewel dit een aantal mogelijkheden van de browser en sommige sites blokkeert. Volgens BSI is deze maatregel echter onvoldoende.

Volgens Microsoft zijn de aanvallen op Google uitgevoerd door ,,zeer gemotiveerde mensen" met een ,,specifieke agenda". ,,Dit waren geen aanvallen tegen gewone internetgebruikers", aldus een woordvoerder van Microsoft. Hij voegde er aan toe dat internetgebruikers geen veiligheidsrisico lopen bij gebruik van Internet Explorer.

Microsoft, dat maandelijks een veiligheidsupdate uitbrengt, zegt momenteel te werken aan een structurele oplossing voor het probleem.

Nickerie.Net extra:

Voor degene die op zoek zijn naar een browser die minder last heeft van aanvallen en hacks, kunnen Firefox (gratis) gebruiken van Mozilla.

Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije webbrowser ontwikkeld door de Mozilla Corporation en honderden vrijwilligers. Firefox is gebaseerd op de Gecko-rendermachine uit het Mozilla-project. De naam is de Engelse aanduiding van de rode of kleine panda.

Firefox is vooral populair bij thuisgebruikers. Ook door webontwikkelaars wordt Firefox veel gebruikt omdat het de W3C-standaard beter volgt dan Internet Explorer en omdat er veel verschillende nuttige hulpprogramma's (extensions) voor Firefox beschikbaar zijn die het testen en het gebruik van internetpagina's vergemakkelijken.

Verder is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen. Dit komt mede door de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning en omdat Firefox strikt gescheiden is van het Microsoft Windows-besturingssysteem. Net als voor andere software worden echter wel beveiligingsupdates verstrekt.

Naast de webbrowser Firefox maakt Mozilla ook een e-mailclient, Mozilla Thunderbird genaamd. Deze berust op dezelfde filosofie als Firefox en is gedeeltelijk op dezelfde programmacode gebaseerd.

In mei 2009 had Firefox wereldwijd een marktaandeel van 22,5%. Het is daarmee de tweede browser, na Internet Explorer, die in dezelfde maand een marktaandeel van 65,5% had.

Op 31 juli 2009 vierde Firefox een feestje vanwege het behalen van de 1 miljard downloads. Dit zijn alle handmatige downloads van de browser, en daarmee niet de automatische updates en downloads van de packagesysteem van Linux.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NRC

17-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics