Nickerie.Net, dinsdag 26 januari 2010
Jaarlijkse Ureum-rituelen volop in gang
Beta Debidien, 25/01/2010
NIEUW NICKERIE - Het is elk rijstseizoen bijna traditie geworden dat er een schaarste is aan ureum. Twee weken geleden heeft leverancier Atcar Chemicals 800 ton ureum aangevoerd. Deze hoeveelheid was onvoldoende om alle boeren te bevoorraden. Op basis van de 18.000 hectare die al is ingezaaid is er een behoefte van 4.500 ton ureum.
Per hectare is er gedurende het hele seizoen 250 kilo nodig. Er is een tekort van 2.000 tot 3.000 ton ureum. Ook wordt er in de middenstandspolder en in Wageningen nog ingezaaid. Het is te verwachten dat er nog 2 tot 3 duizend hectare aan padie wordt ingezaaid. Aangezien de rijstbedrijven Rimilco en Yokohama ook ureum binnenhalen, is het voor Atcar onduidelijk hoeveel hij zelf moet importeren om in de behoefte te voorzien. Van de 800 ton die hij heeft binnengebracht is het grootste deel opgekocht door grote rijstbedrijven. De kleine boeren hadden het nakijken. De afgelopen weken hebben boeren ureum van elkaar geleend om hun gewassen toch op tijd te kunnen bemesten.
Er is 800 ton ureum aangevoerd door de leverancier Atcar Chemicals. Het product wordt gelijk verpakt in zakken van 50 kg en getransporteerd naar de rijstboeren in de polders.-dWT foto/Beta Debidien.
“We zijn heel blij dat Atcar heel snel heeft gereageerd om erger te voorkomen, omdat wij midden in het seizoen zitten waar het bemesten van het gewas centraal staat”, zegt padieproducent Aniel Ramcharan. Volgens hem zou het niet op tijd bemesten van het gewas fataal zijn voor de producent. “Dan heeft hij te maken met een aantal nadelige factoren onder andere zeer lage opbrengsten bij de oogst.” De boeren zijn verheugd dat de opkoopprijs op hetzelfde niveau – SRD 1.280 per ton – is gebleven.
“We hebben tijden gekend waarbij bij elke verscheping, wij steeds geconfronteerd werden met nieuwe prijzen”, zegt Radjinder Badal, rijstboer in de westelijke polder. Het ureum kunnen de boeren niet in grote hoeveelheden aanschaffen, omdat ze financieel daartoe niet in staat zijn. “We proberen precies het aantal zakken te kopen wat we nodig hebben voor de eerste, vervolgens tweede en de derde bemesting.” Badal heeft 6 hectare padie ingezaaid en heeft de eerste bemesting al achter de rug. Nu heeft hij een gewas van 42 dagen en hij moet over enkele dagen weer bemesten. De landbouwer heeft alles in het werk gesteld om zich te verzekeren van de benodigde hoeveelheid ureum.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
26-01-2010 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics