Nickerie.Net, vrijdag 05 februari 2010


Whisky na 100 jaar onder ijs teruggevonden in Antarctica

(Novum/AP) - Vijf kratten whisky en twee kratten brandy zijn teruggevonden onder het ijs in Antarctica. De kratten werden meer dan honderd jaar geleden achtergelaten door de beroemde Britse avonturier Sir Ernest Shackleton.

Een aantal van de flessen is door het ijs gebroken, maar er zitten zeker ook hele flessen in de kratten, 'je hoort namelijk vloeistof als de kratten bewogen worden'. Dat zegt het team van het Nieuw-Zeelandse erfgoedfonds dat de kratten vond.

Drankfabrikant Whyte & Mackay vroeg de Nieuw-Zeelandse regering eind vorig jaar toestemming om in het ijs te boren om zo de kratten te bemachtigen. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude drank opnieuw op de markt te brengen.

Medewerkers van de expeditie hebben speciale boren gebruikt om de kratten uit het ijs te halen. De kratten zaten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut, maar zaten te diep onder het ijs om eruit gehaald te kunnen worden.

De 'masterblender' van Whyte & McKay, Richard Paterson, beschrijft de vondst als 'een geschenk uit de hemel voor whiskyliefhebbers'. Hij zegt in een verklaring dat als het mogelijk is de inhoud te analyseren en te reproduceren, dat een kijkje in het verleden kan geven. Het originele recept van de whisky is namelijk verloren gegaan.

De expeditie (1907-1909) van Shackleton had onvoldoende voorraden om het doel van de tocht, de Zuidpool, te bereiken en zag zich gedwongen terug te keren. Voorraden bleven achter, waaronder de whisky en de brandy.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

05-02-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics