Nickerie.Net, dinsdag 02 maart 2010


Phagwa, feest van vreugde en eenheid

Dwars door etnische barrières heen, viert Suriname massaal het Holi of Phagwafeest. “Holi is een Hindoefeest, waaraan alle bevolkingsgroepen meedoen. De verschillende kleuren poeder die worden gebruikt om elkaar te besprenkelen, geven de eenheid in verscheidenheid weer”, zegt Mathoerapersad Krishnadath, voorzitter van de Shri Krishna mandir, aan de Jagernath Lachmonstraat. Holi wordt hier jaarlijks uitbundig gevierd met optredens van verschillende chawtal groepen.

Enkele Nederlandse stagiares doen volop mee aan de holiviering in Nickerie (Nickerie.Net archieffoto)

Het kwaad, de boosheid, jaloezie en hebzucht moeten plaats maken voor eenheid, benadrukt Krishnadath. “Met de verbranding van de Holika moeten ook de negatieve zaken die in ons als mens zitten, ook worden verbrand”. Hij wijst erop dat sommige mensen ook misbruik maken van dit feest door andere te besmeuren met smeerolie en modder. “Dit is juist een feest waar vriendschap en liefde voor elkaar de boventoon moeten voeren”, zegt Krishnadath.

Het Holifeest wordt volgens Krishnadath verward met nieuwjaarsfeest van de Hindoes. “We leven nog steeds in het jaar 2066, volgens de Hindoe-kalender. Pas over twee weken is het 2067. Phagwa is een lentefeest, een overwinningsfeest. Het goede overwint het kwade. Het is een feest van bezinning”, zegt de voorzitter van Shri Krishna mandir. Hij roept op tot eenheid, waarbij minder goede karaktereigenschappen achter ons gelaten moeten worden. “We zijn allemaal één en dat is de belangrijkste boodschap van Holi”.


Holiviering begint met de Holika verbranding

Met de verbranding van Holika (brandstapel) wordt het holifeest ingeluid. Phagwa of holi is een nationale vrije dag. Holi wordt niet alleen door Hindoes gevierd maar is uitgegroeid tot een feest waar alle bevolkingsgroepen deel aan nemen. De oorsprong van Holi ligt in de natuur, de religie, mythologie en de geschiedenis van de Hindoes.

De voorbereidingen beginnen met het planten van de Holika (een stek van een plant) wanneer de lente begint. Om de plant heen wordt in 40 dagen een brandstapel gevormd van hout en droge takken. Deze brandstapel symboliseert het kwade, en wordt tijdens de volle maan aan de vooravond van het Holi feest in brand gestoken. Op verschillende plaatsen in Suriname wordt de holika verbrand, waarna tot laat wordt gefeest. De dag na de holikaverbranding mag er uitbundig worden gefeest. Verschillende muziekgroepen (tjawtaal groepen) trekken op door de straten en brengen ook huis aan huis bezoeken om de holisfeer verder te verhogen.

Er wordt lekker gegeten en gedronken en de feestvierders besprenkelen elkaar met verschillende kleuren poeder en parfum. De kleurstoffen symboliseren de kleuren van de weelderige natuur. Holi is een van de belangrijkste feestdagen van de Hindoes en staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Star nieuws

02-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics