Nickerie.Net, dinsdag 30 maart 2010


Bouterse hoort achter tralies, niet op het pluche

Het was alweer tweeënhalf jaar geleden dat ik voor het laatst in Suriname was. De afgelopen week kon ik met eigen ogen constateren dat het best goed gaat met het land. Er wordt veel gebouwd en gerenoveerd, wegen zijn verbeterd, de drugsmaffia is teruggedrongen en de bevolking heeft verhoudingsgewijs weinig te lijden van de kredietcrisis. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel Surinamers er een systeem van ‘undergroundbanking’ op na houden en voor sparen en lenen niet afhankelijk zijn van de reguliere banken.

Overigens is niet iedereen blij met de vooruitgang. Mijn vaste chauffeur Cowboy Stanley mopperde toen hij me van het vliegveld naar Paramaribo reed. Door de forse toename van het aantal auto’s en de aanpassingen aan het sterk verouderde wegenstelsel wordt Suriname nu geconfronteerd met een voorheen onbekend probleem: files. „We wachten en we wachten maar,” klaagde Cowboy, terwijl hij me een Parbo-biertje aanreikte. In een land waar taximeters niet bestaan, komen langere rijtijden vooral voor rekening van de chauffeur.

Het is zeer de vraag of de verbeteringen zich ook komende jaren voortzetten. De verkiezingen van volgende maand zijn cruciaal. Geven de Surinamers de voorkeur aan stabiliteit of laten ze zich verleiden tot een sprong in het diepe? Oud-dictator Desi Bouterse probeert zijn landgenoten over te halen tot het laatste. En met succes, want peilingen laten zien dat zijn Megacombinatie al dicht tegen de helft van het aantal te verdelen parlementszetels zit. De verzoenende en zalvende woorden van presidentskandidaat Bouterse slaan aan. Zijn aanhang bestaat voor een groot deel uit jongeren, die de gevestigde politieke orde beu zijn. En daarin zit een groot gevaar. Een deel van de jeugd van Suriname heeft kennelijk niet veel meegekregen van de verschrikkingen die het regime Bouterse in de jaren tachtig aanrichtte. Weliswaar besteedt de Surinaamse pers trouw aandacht aan de huidige strafzaak tegen Bouterse vanwege de moord op vijftien van zijn politieke tegenstanders in december 1982, maar in de verkiezingscampagne is het proces nauwelijks een discussiepunt.

Uiteraard zwijgt Bouterse er ook over tijdens zijn speeches. De goede verstaander begrijpt waarom. De zaak hangt wel degelijk als een molensteen om zijn nek. De enige manier om nog aan de ten uitvoerlegging van een straf te ontkomen is president worden en zo onschendbaarheid afdwingen. Hetzelfde geldt voor de het internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse. Tien jaar geleden werd Bouterse in Nederland vanwege drugsdelicten onherroepelijk veroordeeld tot elf jaar cel. Met doorzichtige smoesjes probeert Bouterse de veroordeling en het arrestatiebevel te bagatelliseren. Gezien de verkiezingspolls lijkt hem dat in Suriname nog te lukken ook. Terecht dat veel Nederlandse en buitenlandse overheidsdiensten al aangeven dat ze hun handen van Suriname aftrekken, op het moment dat Bouterse en zijn vriendjes aan de macht komen. De man hoort achter tralies, niet op het pluche.

John v d Heuvel

Nickerie.Net / Telegraaf

27-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics