Nickerie.Net, woensdag 07 april 2010


Schade skimmen 36 miljoen - Waarom is skimmen nog niet opgelost?

Vijf vragen over het fenomeen skimmmen.

 

Wat is het ook al weer precies, en wat kunnen we er zelf tegen doen?

Banken zoeken nog steeds naar een goede aanpak waarmee skimmers buiten spel worden gezet.

Wat is skimmen ook al weer? Bij skimmen wordt de magneetstrip op de pinpas gelezen, en de informatie die daarop staat wordt gekopieerd. Met camera’s of een speciaal aangepast cijferplaatje wordt ook de pincode bij de pas bespioneerd. Die gegevens worden dan gekopieerd naar een lege kaart, waarmee geld van de rekening van de eigenaar kan worden gehaald.

‘Criminelen zien bij pinautomaten ’s nachts de kans om een opzetstuk, een zogeheten invoermondje, op de automaat te plaatsen. Met dat opzetstuk kan de magneetstrip op een pinpas worden gelezen’, zegt Bernard Streefland van het Openbaar Ministerie (OM).

Waarom is skimmen nog niet opgelost? Skimmen stak in 2002 voor het eerst de kop op in Nederland. In dat jaar was er vermoedelijk voor banken nog zo’n 400 duizend euro aan schade. De afgelopen jaren is dat bedrag sterk toegenomen, tot 36 miljoen euro in 2009.

Banken zoeken nog steeds naar een goede oplossing. In eerste instantie werden alle bankpasjes van een geskimde bankautomaat geblokkeerd. Later werden er ook opzetmondjes op de pinautomaten geplaatst zodat de magneetstrip niet zo makkelijk afgelezen kon worden. In de toekomst moet een chip in plaats van een magneetstrip op de pinpas de oplossing bieden. Die zou moeilijker te kraken zijn.

Waarom werkt beveiliging op bankautomaten niet? Ook de invoermondjes op geldautomaten kunnen door criminelen worden nagemaakt. Er is een soort wedloop gaande tussen de banken die de automaten veiliger willen maken, en de criminelen die steeds nieuwe manieren bedenken om toch te skimmen.

‘Ze worden steeds professioneler en wij moeten steeds inventiever zijn’, zegt Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bij de kaartjesautomaten van de Nederlandse Spoorwegen (NS) werd toch ook veel geskimd? Die automaten waren inderdaad veelvuldig doelwit van skimmers. Maar sinds september 2009 heeft de NS een nieuwe methode, de ‘Veilige Pasinvoer’. Op het moment van betalen moeten reizigers hun bankpas in een metalen voorzetstuk leggen voordat ze de pas in de automaat schuiven. Sindsdien is het aantal skimincidenten bij de kaartjesautomaten van de NS teruggedrongen tot nul, aldus een woordvoerder.

De NS heeft de ‘Veilige Pasinvoer’ in een patent vastgelegd. ‘Wij denken dat we hiermee een goede uitvinding in handen hebben’, aldus de woordvoerder. ‘Andere partijen kunnen zich tot ons wenden als ze er gebruik van willen maken.’

Wat kan de consument doen om skimmen te voorkomen? ‘Het begint allemaal bij de manier waarop hij omgaat met zijn kaart’, zegt Henk Klap, manager van het programma aanpak cybercrime van de politie. Criminelen kunnen een gekopieerde bankpas niet gebruiken zonder de bijbehorende pincode. Daarom wordt aangeraden om bij het pinnen de pincode altijd goed af te schermen, en ervoor te zorgen dat mensen niet zo dichtbij staan dat ze de pincode kunnen aflezen.

‘Mocht je dan nog twijfelen, dan is het altijd veiliger om een automaat binnen in een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat’, adviseert Klap. Ook mogen er geen beschadigingen zijn aan het opzetstuk op de betaalautomaat, het invoermondje.

Waarom nu pas een samenwerking tussen partijen? De NVB, het OM en de politie willen samen deze vorm van criminaliteit gaan bestrijden. Banken deden altijd al aangifte op het moment dat een bank- of betaalautomaat was geskimd. In 2009 werd zo’n twaalfduizend keer aangifte gedaan. Volgens cijfers van de NVB zou er bij zeker 500 geldautomaten zijn geskimd, en bij ruim 600 betaalautomaten.

‘Wij drongen altijd al bij justitie aan om meer aandacht aan skimmen te besteden’, zegt NVB-voorzitter Boele Staal. ‘Maar politie is een schaars artikel, dus dat is een kwestie van prioriteiten. Ik denk dat justitie nu inziet dat dit een vorm van criminaliteit is die groeiende is, en dat er iets aan moet gebeuren.’

Nickerie.Net / Volkskrant

07-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics