Nickerie.Net, woensdag 14 april 2010
Lage opkoopprijs funest voor kleine rijstboeren
Nickerie - De opkoopprijs van een baal natte padie is binnen een dag met SRD 5 gedropt. Gisteren bedroeg de prijs per baal natte padie nog SRD 53. Vandaag boden opkopers SRD 48 aan. Deze prijs is funest voor de boeren. Ze lijden enorme verliezen en zijn ten einde raad. Harinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt dat de onkosten per baal natte padie SRD 53 bedraagt. “De prijs is nu behoorlijk gedropt. De rijstboeren kunnen het hoofd niet meer boven water houden. Ze lijden alleen maar verliezen”, aldus Oemraw. Volgens de SPBA- topman zou een prijs van SRD 62 rendabel zijn voor de padieproducenten. Tot nu toe is er slechts 65% van de padie afgeoogst. Oemraw vindt dat het verschil van ergens moet komen, anders zal de rijstsector doodbloeden.
Oemraw doet een beroep op vice president, Ramdien Sardjoe, om in te grijpen. “De rijstboeren hebben me de hele dag door gebeld, omdat ze geen raad meer weten”, zegt de hij. De overheid heeft niet voor opslag- en droogfaciliteiten van de natte padie gezorgd. Deze mogelijkheid hebben alleen de opkopers. De natte padie kan niet zomaar ergens opgeslagen worden, omdat de kwaliteit ervan verloren zal gaan. Oemraw zegt dat de landbouwers nu in een rouwproces zijn. Bovendien motiveert het de boeren niet om te investeren in de rijstsector.
Landbouwer Parmanand Persad zegt dat hij pas volgende week zal afoogsten. Hij vindt dat de opkopers alleen misbruik maken van de zwakte van de rijstboeren. “Wij boeren zullen deze zaak niet zo blauw blauw laten. We gaan, net als de opkopers, ook één vuist maken”, aldus Persad. Ook Oemraw deelt deze mening. Bhagwatpersad Ramadhin, één van de grootste opkopers in het district, zegt dat de wereldmarktprijs van cargo gedropt is. “We hebben voorheen de natte padie veel duurder opgekocht en nu is de prijs gekelderd. Daarom hebben we de opkoopprijs gedropt naar SRD 48 per baal“, aldus Ramadhin.
Parlementariër Soedeschand Jairam die tevens landbouwdeskundige is, zegt dat de regering niet de politieke wil heeft om de rijstboeren te ondersteunen. ‘De boeren worden niet ondersteund in ons land, terwijl buurland Guyana wel degelijk investeert in de landbouwsector. Er is sfeer van wantrouwen onder de boeren ontstaan, omdat ze aldoor het gelag moeten betalen”, aldus Jairam. Hij benadrukt dat het beleid van deze regering totaal omgebogen moet worden om verbetering in de rijstsector te brengen.
Nickerie.Net / NSS |
13-04-2010 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics