Nickerie.Net, vrijdag 16 april 2010


Santokhi: ‘VHP gaat voor een veilig Suriname’
Geplaatst: 16/04/2010

Paramaribo -  Op een partijbijeenkomst van de VHP in Wanica blikte DNA-kandidaat Chandrikapersad Santokhi even terug naar september 2005 toen hij benaderd werd door het hoofdbestuur van de VHP voor het ministerschap. De oranje partij wil zich voornamelijk gaan richten op de veiligheid van mensen in het land. Santokhi committeerde zich voor die functie, nadat de VHP door keiharde onderhandelingen dat ministerie opgeëist had. Volgens Santokhi had de partij een visie om van Suriname een land te maken waar het veilig vertoeven is. Vanaf het aantreden van hem ging hij voor rechtshandhaving, rechtsbescherming, politiezorg en criminaliteitsaanpak. “En we zijn ervoor gegaan”.

DNA-kandidaat Chandrikapersad Santokhi

Santokhi stelde dat de regering 4 jaar en 8 maanden in het zadel zit. Hij somde een aantal wapenfeiten op zoals het versterken van de rechterlijke macht. Toen Santokhi aantrad, had de rechterlijke macht de beschikking over maar 12 rechters. Nu kan de rechterlijke macht beschikken over 20 rechters en er zijn nog 10 rechters in opleiding, waardoor Suriname over enkele jaren kan beschikken over maar liefst 30 magistraten. Ook de wet is veranderd. Een achterhaalde wet zei dat Suriname maar 15 rechters mocht hebben, inmiddels is door het parlement de wet aangenomen dat ons land 40 rechters mag hebben.

Het afgebrande kantongerechtsgebouw is weer gebouwd naast het Palmentuin. Ook de Krijgsraad te Boxel is gebouwd. Momenteel is men bezig met de renovatie van het gebouw van het Hof van Justitie. Vandaag vindt de eerste steenlegging van het Kantongebouw voor Strafzaken aan de Wulfingstraat plaats. Het nieuwe parket van de procureur- generaal is in aanbouw en er zijn reeds 9 officieren van justitie opgeleid (ze lopen nu stage). Met deze argumenten wil Santokhi bewijzen dat hij woord gehouden heeft.

Santokhi haalde verder aan dat er alles is gedaan om het politieapparaat en de aanwezigheid en herkenbaarheid van het korps te versterken. Er zijn politiebureaus in het achterland opgezet, onder andere te Atjoni, Sneeskondre, Kwakoegron en Apoera. Er zijn nieuwe politiebureaus opgezet te Zanderij, Rijsdijk, Nieuwe Grond, Latour, Meerzorg, Flora, Houttuinproject, Santopolder, Nickerie en ook te Albina. Alle politiebureaus hebben nu voertuigen en motorfietsen. Er zijn overal brandweerkazernes opgezet, ook te Marowijne in Albina en Moengo en binnenkort komt er ook één te Brokopondo.

Er is ook op het gebied van mensenrechten beleid ontwikkeld. Ook de jeugdcriminaliteit is aangepakt. De jeugddetentie-inrichting Opa Doeli is een modelbureau voor de aanpak van jeugdcriminaliteit dat in heel de wereld wordt geprezen. Santokhi zei dat alle buitenlandse ministers die ons land bezoeken, eerst naar Opa Doeli willen. Nu is Nederland bezig om een soortgelijke inrichting aldaar op te zetten. Kinderen die een fout hebben gemaakt in hun prille leven, worden niet opgesloten tussen muren, maar worden deskundig opgevangen, begeleid en krijgen onderwijs. Na het uitzitten van hun straf zijn deze kinderen betere burgers geworden, omdat ze hun opleiding in Opa Doeli hebben afgemaakt. Er is in deze regeerperiode ook vrouwenbeleid ontwikkeld (Wet Huiselijk Geweld), waardoor vrouwen van rechtswege meer bescherming krijgen. Vorige week nog is in de Raad van Ministersvergadering goedgekeurd, voor het eerst in de geschiedenis, het opzetten van een Ombudsbureau voor kinderen, waarbij kinderen terecht kunnen om hun rechten nageleefd te krijgen.

In deze regeerperiode zijn op het ministerie van Justitie en Politie meer dan 70 wetten ontwikkeld, waarvan een deel is goedgekeurd door het parlement. Ook het vreemdelingenbeleid is aangepakt. Mensen die meer dan 10 jaar wonen en werken in Suriname hebben nu een betere status verkregen, zij leven niet meer in onzekerheid. Er hebben zich 17.000 vreemdelingen geregistreerd om in aanmerking te komen voor naturalisatie. Vooral de mensen van Haïtiaanse komaf, die jaren in onzekerheid hebben geleefd, kunnen zich nu eindelijk Surinamer noemen en een bijdrage blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van de republiek.

Santokhi noemt de verkiezingen van 25 mei de belangrijkste in de geschiedenis van Suriname, omdat volgens hem er gekozen zal worden tussen twee systemen. Een systeem dat zorg draagt voor de versterking van de rechtsstaat en een ander systeem dat een historie en cultuur heeft van een machtsstaat. Hij hoopt dat het volk rationeel kiest voor de eerste, namelijk de verdere ontwikkeling van de democratie en de rechtstaat.


Satis Baldewsingh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics