Nickerie.Net, dinsdag 27 april 2010


Ruwisha Premcharan: ‘Organieke wet beëindiging lidmaatschap DNA -leden hoeft niet’     
Geplaatst: 27/04/2010

Nickerie -  De grondwet is volgens Ruwisha Premcharan overduidelijk wanneer dit het beëindigen van het lidmaatschap van een parlementariër regelt. Organieke wetten om de beëindiging van DNA-leden beter te regelen, hoeven volgens haar daarom ook niet. ‘Nadere regels hoeven niet te komen’, weet Premcharan, Volksalliantie-kandidaat nummer 2 uit Nickerie. Dit betekent dat het initiatief voorstel van parlementariër Jules Wijdenbosch omtrent de procedures van ontslag van parlementariërs goed is voor de prullenbak. De 23-jarige Premcharan voert aan dat vijf maanden afwezigheid niet voor verschillende interpretaties vatbaar is. Maar bij ziekte van een parlementariër moet De Nationale Assemblee (DNA) door de vingers kijken.

Ruwisha Premcharan

‘Als je vijf maanden ziek bent, kan je ook afmelden. Er is ergens ook aangegeven dat je bepaalde redenen moet hebben. Als je in het ziekenhuis ligt en je stuurt een attest, dan kunnen mensen zien dat je ziek bent. Dat is een totaal ander geval. We moeten niet moeilijk doen’, aldus Premcharan. Tijdens de debatten in DNA werd duidelijk dat ‘afwezigheid’ absoluut is. Ziekte om welke reden dan ook verzacht niets. Na het ontslag van ex-volksvertegenwoordiger Desi Bouterse oordeelde de Inter-Parlementaire Unie dat het ontslag van Bouterse niet onrechtmatig was, maar dat er wel organieke wetten moeten komen om de onduidelijkheid in de grondwet weg te werken. De IPU vroeg dat dit voorstel zo snel mogelijk moet worden ingediend en behandeld. Wijdenbosch deed dat ook binnen een recordtijd.

In het voorstel wordt minutieus voorgesteld hoe een parlementariër zijn lidmaatschap verliest en welke procedures er worden ingezet en/of gevolgd. In dat voorstel is de kwestie van vijf maanden afwezigheid wettelijk geregeld, waardoor willekeurige interpretaties en ‘door de vingers kijken’ niet bestaat. Deze wet is ondanks de oproep van de IPU en een rappelschrijven aan de DNA-voorzitter, Paul Somohardjo, nooit op de agenda geplaatst.


Gregory Rijssen

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

27-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics