Nickerie.Net, woensdag 28 april 2010


‘John was een broer, vader en moeder’ Vliegveld Zorg en Hoop wordt John Veira Airport

Isaak Poetisi, 28/04/2010

Paramaribo - "John was een broer, vader en moeder voor ons". Nadia Chong A Fong-Veira (53) kan het nog steeds niet geloven dat haar liefhebbende broer John Veira, met wie ze een hechte band had, in koelen bloede is doodgeschoten. Gisterenmorgen liet zij aan een stuk door haar tranen de vrije loop gedurende de goed bezochte afscheidsdienst op het terrein van de luchtvaartdienst te Zorg en Hoop.

De dienst werd geleid door pater Patrick Koole. John Veira, hoofd van de Luchtvaartdienst, is de vorige week woensdag bij zijn woning aan de Santosoweg in het district Commewijne om het leven gebracht.

Nadia Chong A Fong-Veira, jongere zus John Veira, kon haar emoties niet bedwingen gisterenmorgen tijdens een afscheidsdienst gehouden op het terrein van de Luchtvaartdienst te Zorg en Hoop.-dWTfoto/Annelies Verhelst .

Chong A Fong moest nodig ondersteund worden door andere familieleden. Zij is de oudste van vier zusters uit het gezin van acht. Veira wordt door eenieder geroemd om zijn eenvoud en hoge mate van sociale betrokkenheid voor de medemens. Zo ook zijn familie met wie hij een goede band had. "Ik was helemaal gek en wist niet wat te doen toen ik het bericht vernam", uitte ze moeizaam. De sterke band met de familie is ontstaan omdat hij als oudste uit het gezin reeds op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid voor zijn jongere broers en zuster, na het overlijden van zijn moeder, op zich moest nemen. ‘Waarom en hoe’, zijn vragen die voor neefje Donovan Winter onbeantwoord blijven. "Drie weken vóór het overlijden van oom had ik nog contact met hem", zegt Winter.

De aangeslagen jongeman zegt dat zijn oom zoals gewoonlijk uitgelaten over alles sprak. "Ik kan mij niet voorstellen dat zo iemand op die manier aan zijn einde komt", zegt Gijsbertus Koorndijk, zwager van de overledene. "Hij was een speciale persoonlijkheid, wat ook bleek aan de manier hoe hij een gesprek opbouwde". Het personeel van de luchtvaartdienst is eveneens diep verslagen. "Pijn, verdriet en complete verwarring is de situatie waarmee we nu zitten", beschrijft stafmedewerker Carmen Sordjo, die nauw met Veira werkte, de algemene gevoelens. Met 34 dienstjaren kent Sordjo haar overleden leermeester als geen andere.

Ze typeert Veira als iemand die nooit negatief sprak over een ander. "Stuur jouw vijand bloemen", is volgens Sordjo zijn devies geweest. Marsha Clumper, onderdirecteur Transport bij het ministerie van Transport, Communicatie en Telecommunicatie (TCT), zegt tien jaren met Veira te hebben gewerkt. Onder haar afdeling ressorteert de Luchtvaartdienst. "Zijn betrokkenheid bij zijn werk was groot en hij had geen andere hobby's". Veira had volgens Clumper een visie voor de luchtvaartdienst en de sector die hij wilde verwezenlijken. "Zijn verscheiden is daarom een enorme aderlating", zegt de TCT-topper.

Sherief Saboerali, waarnemend hoofd Luchtvaartterreinen, zegt dat tijdens een stafvergadering van de Luchtvaartdienst afgelopen maandag, het voorstel is geopperd om als eerbetoon het vliegveld Zorg en Hoop te vernoemen naar de overleden goeroe. Als het voorstel algemeen draagvlak vindt zal de luchthaven Zorg en Hoop gaan heten de 'John Veira Airport'. "Het goede overheerste bij hem", benadrukt Saboerali. Hij omschrijft Veira als een capabel mens in zijn functioneren en breedgeoriënteerd over de internationale luchtvaartwetten en diensten. Casas-directeur Vivian Hanenberg memoreerde dat Veira als 17-jarige in dienst trad bij de Luchtvaartdienst.

"Hij was onze vriend, vader en oom", zegt Hanenberg. Voor hem was niets te veel om de Surinaamse gemeenschap te dienen. Het licht in zijn kantoor was tot in de late uurtjes aan. Bovendien stond vredelievendheid hoog bij hem in het vaandel, weet Hanenberg. ‘Behandel je vijanden goed en geef hem het beste’, was volgens hem Veira’s leus. De overleden luchtvaartdeskundige was ook internationaal hoog in aanzien. Hij laat drie kinderen en een kleinkind achter.

Vandaag vindt de singi neti op het huisadres te Meerzorg plaats. Morgen wordt een uitvaartdienst gehouden in de Anthony Nesty Sporthal, waarna Veira om vijf uur op Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat aan de schoot der aarde wordt toevertrouwd.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics