Nickerie.Net, vrijdag 04 juni 2010


DOE stemt niet in met Bouterse als president

Nickerie - Voorzitter Carl Breeveld van DOE benadrukt dat zijn partij geen steun verleent aan een nieuwe regering met Desi Bouterse als president. Daarmee weerspreekt Breeveld de vanuit de Mega Combinatie geuite suggestie dat DOE de ontbrekende stem zou leveren bij de verkiezing van de president in de Nationale Assemblee. Na een oriënterend gesprek afgelopen zaterdag heeft DOE geen contact meer gehad met vertegenwoordigers van de Mega Combinatie, zegt Breeveld.

Indien Mega Combinatie met de Volks Alliantie en BEP een samenwerking overeenkomt voor een nieuwe regering, bezet deze coalitie 33 zetels in het parlement. Daarmee zouden ze één zetel tekort komen voor de vereiste tweederde meerderheid voor de keuze van een nieuwe president.

Breeveld geeft aan dat zaterdag met de Mega Combinatie alleen in algemene termen is gesproken over samenwerking. In dat gesprek heeft DOE opnieuw gezegd dat er een breed gedragen regering moet komen. Bij voorkeur zo snel mogelijk, zonder de Verenigde Volks Vergadering bijeen te roepen, zegt Breeveld: “Maar dat betekent niet dat wij nu voorstander zijn van de regering zoals die zich nu aftekent, met Bouterse als president. Men redeneert automatisch dat één plus één twee is maar onze voorwaarde dat de vooruitgeschoven posten in de nieuwe coalitie niet worden ingenomen door mensen met een strafblad of personen die in een strafproces zijn verwikkeld, staat nog recht overeind. Die voorwaarde heeft DOE altijd gesteld en daar komen we niet op terug.”

Breeveld stelt dat DOE op dit moment ook helemaal niet aan zet is. Zijn partij is zich nu aan het voorbereiden op zijn rol in het parlement: “De sleutel bij de coalitievorming is in handen van de partij met de meeste zetels. Ook al zou het straks aankomen op het verschil van die ene zetel, dan zou het vreemd zijn om de verantwoordelijkheid straks ineens bij meneer Breeveld te leggen. DOE heeft maar één zetel in de Assemblee.”

Breeveld wacht net als iedereen de resultaten van de onderhandelingen af. Die vinden plaats in de binnentuin van het parlement of bij partijleden thuis maar van een transparant proces is geen sprake. En een informateur komt er in elk geval niet aan te pas, zoals DOE daags voor de verkiezingen in een open brief aan president Venetiaan had gevraagd: “Daar hebben we helaas nooit een reactie op gekregen. We hebben er nog een paar keer over gebeld met het kabinet van de president, maar tot nu toe is er geen commentaar op gekomen.”

Bron:

Nickerie.Net / NSS

04-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics