Nickerie.Net, maandag 21 juni 2010
Bestuurskundige August Boldewijn betwijfelt kandidatuur Bouterse
Eric Mahabier, 21/06/2010
Paramaribo - Bestuurskundige August Boldewijn heeft zijn twijfels of Desi Bouterse daadwerkelijk de presidentskandidaat van de Mega Combinatie (MC) wordt. Bouterse herhaalde zaterdag op Sky Radio dat hij voor die functie gaat. “Die kandidatuur van Bouterse heeft veel haken en ogen, al heeft hij die meerderheid”, zegt Boldewijn aan dWT. Hij verwijst naar de Grondwetsartikelen 92, 98 en 140 en het 8 Decemberstrafproces. Artikel 98 stelt dat indien er een strafrechtelijk proces tegen de president loopt, zijn functie dan door de vicepresident wordt waargenomen.
Artikel 140 bepaalt dat het parlement de president dan eerst in staat van beschuldiging moet stellen. “De oppositie kan bij de eerste en beste gelegenheid met een motie komen en verwijzen naar het 8 Decemberstrafproces en Bouterse dan in staat van beschuldiging stellen,” legt Boldewijn uit. “Er zijn heel wat havikken die alles eraan zullen doen om de nieuwe MC-regering binnen de kortste keren naar huis te sturen”, meent hij.
Dat het strafproces reeds begonnen is, vormt volgens de bestuurskundige geen beletsel om Bouterse straks in de hoedanigheid van president in staat van beschuldiging te stellen. “En als die motie wordt aangenomen, betekent het dat de vicepresident de grote man is. Bouterse riskeert voortdurend die motie tegen zich, maar ik ben benieuwd wie de vicepresident wordt”, zegt de bestuurskundige.
Voor wat de interpretatie van artikel 92 betreft, verwijst Boldewijn naar de coup van 1980. “Aan de coupplegers is wel amnestie verleend, maar aan het feit dat de Grondwet toen buitenwerking is gesteld, is geen amnestie verleend.” Hij vindt dat hiermee in strijd met de Grondwet gehandeld is. De huidige Grondwet is in 1987 aangenomen, maar het feit dat de Grondwet in 1980 buiten werking is gesteld, zou een strafbaar feit zijn dat van kracht is gebleven.
Overigens verwacht Boldewijn geen harde onderhandelingen tussen MC en A Combinatie (AC). Volgens zijn analyse zal AC bij de onderhandelingen een houding aannemen waarbij tenminste vanuit een consolidatiepositie wordt onderhandeld.
Dat houdt in dat AC sowieso gaat voor behoud van de ministeris van Regionale Ontwikkeling, Volksgezondheid en Transport Communicatie en Toerisme. “Ze hebben de mensen in het binnenland voorgehouden te gaan voor de continuering van het beleid en dat wil zeggen dat ze zeker die drie ministeries zullen opeisen,” zegt Boldewijn.
Zelf verwacht hij dat AC snel te overhalen zal zijn om afstand te doen van het vicepresidentschap. “AC gaat voornamelijk voor de continuering van het beleid en daar speelt het vicepresidentschap niet zo’n grote rol,” weet hij.-.
Bron: | |
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
21-06-2010 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics