Nickerie.Net, zaterdag 26 juni 2010


Mega Combinatie kan niet meer rekenen op parlementaire meerderheid

Paramaribo - Volgens een bericht van NSS kan de Mega Combinatie niet meer rekenen op een parlementaire meerderheid. Woensdag wordt de eerste vergadering van het nieuwe parlement gehouden. De Mega Combinatie heeft 23 zetels in het parlement. De huidige coalitie, die nu weer gaat samenwerken, beschikt over 27 zetels.

Met het mislukken van de coalitiebespreking begint nu ook de Mega Combinatie van alle kanten te kraken. Vooral KTPI en Nieuw Suriname voelen zich zwaar belazerd door de NDP. Tijdens de coalitiebesprekingen leek de MC slechts uit NDP te bestaan.

Zolang NPS-voorzitter Ronald Venetiaan nog president is, kan hij geen zitting nemen in De Nationale Assemblee. Dit houdt in dat de combinatie Nieuw Front, A-Combinatie en Volks Alliantie voorlopig 26 van de 51 zetels zal bezetten. Hiermee heeft deze combinatie precies de parlementaire meerderheid. DOE, die een eigen fractie vormt, heeft 1 zetel en heeft nog geen standpunt ingenomen.

Door deze nieuwe situatie betekent het dat Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur/Volks Alliantie, opnieuw gekozen wordt als voorzitter van het parlement. Binnen de nieuwe samenwerking is toegezegd dat de Volks Alliantie de voorzitter van het parlement mag voordragen. “De structuren zullen bepalen wie de kandidaat van Pertjajah Luhur wordt”, zegt Somohardjo aan NSS. De vice-voorzitter zal komen uit de gelederen van het Nieuw Front, vermoedelijk de NPS.

Gezien de verhoudingen binnen het Nieuw Front zal de VHP als grootste partij (8 zetels) de kandidaat voor het presidentschap invullen. A-Combinatie draagt de kandidaat voor vice-presidentschap voor. De kandidaten van de huidige coalitie en de Mega Combinatie zullen niet gekozen worden in De Nationale Assemblee. Daarvoor is tweederde meerderheid (34 zetels) nodig.

In de Verenigde Volks Vergadering, die bestaat uit 919 leden, heeft de Mega Combinatie de meerderheid. Ze heeft 47 stemmen meer dan de rest van de partijen. VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe zegt op een vraag van NSS dat “in 1996 de meerderheid bij het Nieuw Front was, maar toch zijn andere mensen gekozen als president en vice-president. De groep die minder zetels had voortgebracht, kwam in de regering”. Sardjoe ontkent dat de rekening van 1996 nu vereffend wordt. In 1996 had het Nieuw Front 23 zetels. Toen splitsten vijf parlementariërs van de VHP zich af en ook de KTPI stapte uit de samenwerking. Zo kwam toen de NDP aan de macht met Jules Wijdenbosch als president.

De coalitiepartners gaan ervan uit dat niet iedereen van de Mega Combinatie zal stemmen voor NDP-voorzitter Desi Bouterse als presidentskandidaat. Indien alle leden van de Mega Combinatie disciplinair zouden stemmen, betekent het dat de regering die dan gevormd wordt, geen parlementaire meerderheid zal hebben. Er zou dan een patstelling ontstaan als het parlement niet wil meewerken aan goedkeuring van de wetten, waaronder de begroting. Dan moet er binnen anderhalf jaar verkiezingen worden gehouden, aangezien volgens de wet een jaar (2011) geregeerd kan worden zonder een goedgekeurde begroting. Dan zijn de uitgaven gebaseerd op de goedgekeurde begroting van dit jaar.

Bron:

Nickerie.Net / NSS

26-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics