Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Kunstmest schaars in Nickerie

Beta Debidien, 19/07/2010

NIEUW NICKERIE - Het jaarlijkse kunstmestritueel dient zich aan. Rijstboeren in Nickerie kunnen momenteel niet aan kunstmest komen. Het product is al enkele dagen niet te verkrijgen in het district. De meeste boeren hebben op het veld gewassen staan die tussen de dertig en veertig dagen oud zijn en dringend bemest moeten worden. Robby Bhawan, landbouwer in de Oostelijke polder, zit met de handen in het haar. Bhawan heeft gewasen van 38 dagen oud die hij vanwege gebrek aan geld niet heeft kunnen bemesten.

Intussen heeft hij het nodige geld bij elkaar gebracht om kunstmest aan te schaffen. De agrariër heeft echter vernomen dat hij pas woensdag of donderdag geholpen kan worden, omdat pas dan de eerstvolgende boot wordt verwacht.

Het product lenen van andere boeren lukt niet, “omdat ook zij de kunstmest nodig hebben”, zegt Bhawan. Hij begrijpt dat de prijzen omhoog zijn gegaan en de handelaren geen goederen meer op huurkoop willen verstrekken. “Het grootste probleem waarmee onze boeren zitten is dat zij geen contant geld hebben om het product tijdig te kunnen opslaan”, zegt Harinandan Oemraw, bestuurslid van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Volgens de SPBA-voorman is het probleem verergerd nadat de verwerkers ook weigerden de boeren voor te financieren. Oemraw zegt dat de leverancier twee weken terug een boot met 1.300 ton kunstmest heeft binnengebracht, “maar van deze hoeveelheid werd slechts de helft afgezet in Nickerie en de rest in Guyana”.

Het deel dat lokaal is afgezet was bestemd voor de grote rijstboeren, “omdat zij hun bestellingen tijdig hadden geplaatst”. Oemraw doet een dringend beroep op de regering om met Venezuela te gaan onderhandelen zodat Suriname padie en rijstproducten kan afzetten in dat land, in ruil voor kunstmest en brandstof voor de rijstsector. “Hierdoor wordt ook de afzet van onze producten gegarandeerd”, weet Oemraw. Hij wijst naar buurland Guyana, dat een soortgelijke overeenkomst heeft met Venezuela, waarbij dat land 10.000 ton rijst en rijstproducten kan afzetten.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics