Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010


Voor het eerst 2 niet-academici als president en vp
Geplaatst: 19/07/2010

Paramaribo -  Voor het eerst in de geschiedenis 2 niet-academici als president en vp
Voor het eerst sinds de jaren ‘60 maar zeker na de onafhankelijkheid van Suriname (al 35 jaar) krijgen we, bij winst van de kandidaten van MC en AC, twee niet academisch gevormde personen als president en vicepresident. Bouterse en Ameerali, respectievelijk kandidaat-president en -vicepresident zijn beide niet naar een universiteit geweest. Tot nu toe had van de eerste 2 personen van de leiding van het land er zeker één een academische graad. Vanaf Johan Ferrier voor en in 1975, Chin A Sen, Ramdat Missier, Shankar, Venetiaan, Wijdenbosch, Radhakhishun, tot Venetiaan in 2010 was er altijd een academische denkkracht aanwezig. Ook in de periode voor 1975 kende men academische managers. Op zich niks mis mee, wie weet doen deze 2 bij winst, beter dan de academici? Toch……


Nieuwe belofte “president 2015”;voelt Parmessar zich in zijn hemd gezet?
Rabin Parmessar is stoer en zichtbaar tevreden over zijn eenvoudige rol in de DNA. Maar de in 2005 begeerde presidentskandidaat heeft ondanks 5000 stemmen en zijn discipline en ijver in 2010 niets kunnen halen voor zijn loopbaan. Volgens ingewijden dicht bij Parmessar is hij ontevreden, maar mag hij zich niet zichtbaar uiten over zijn teleurstelling. Een deel van zijn achterban, veelal van Hindoestaanse komaf, zal mogelijk in de VVV kiezen voor Santokhi. Desi Bouterse die dat realiseert, heeft hem opnieuw een belofte gedaan, maar nu voor een top 3 functie in 2015. Tot dan moet hij zich koest houden. Parmessar die rond 55 jaar oud is, zou nog jong zijn. Parmessar is gepasseerd ten faveure van Robert Ameerali. Zogenaamd heet het dat Ameerali een kandidaat is van AC, maar dat is niet zo. Parmessar zal in de DNA blijven en de jongeren in de fractie begeleiden. Ook de rol van fractieleider krijgt hij niet, daar Panka deze functie al uitvoert.

Is Ameerali de kanjer waarover MC het steeds had?
In de afgelopen periode, ook op de feestvergadering van MC op 26 mei, hebben Winston Lackin en toppolitici van MC waaronder ook Misikaba en Ramnandanlal het steeds over gehad dat MC/Bouterse kanjers zou voordragen voor strategische topfuncties. De vraag is of Robert Ameerali zo een kanjer is. Ameerali is ondernemer, directeur van Djinipi Copy Centre en KKF- voorzitter met meer dan 13.000 registraties. Vanuit die functie is hij in diverse commissies benoemd. Hij is voor de 3e keer KKF-voorzitter geworden, maar wilde zijn voorzitterschap nooit afdragen. Zogenaamd is dat een pro Deo functie, maar gebruikmakende van die rol zit hij in diverse betaalde overheidsentiteiten waaronder Suriname Business Forum en SER. Eens kreeg hij een tegenkandidaat bij de KKF welke leidde tot ruzies en een rechtzaak. De accountant Haroen Karamat was toen tegenkandidaat. Het aantal leden bij KKF is groeiende, simpel omdat wettelijk een handelsregister moet worden bijgehouden en zakenlieden zich daar moeten registreren. De registratie heeft niets te maken met een keus van zakenlieden. Ook de Belastingdienst gebruikt verklaringen van KKF, veelal voor de databestanden bij de belastingen.

Strateeg Bouterse neemt BEP en Abop linksom en rechtsom in de maling
Steeds wanneer de MC-leider in de minderheid zit en of in de minderheid dreigt te raken, tovert hij een nieuw spel en techniek om macht te verkrijgen. Toen Nieuw Front in 2005 met Venetiaan als president en Sardjoe als vicepresident kwam, liet Bouterse, Rabin Parmessar uit Nederland komen als presidentskandidaat. Hem werd in 2005 nummer 3 in Paramaribo geboden en in 2010 was hij maar goed voor de 7de plaats. Een degradatie met 4 plaatsen. Hoe Harish Manorath en Noreen Cheung uit het niets zo een hoge notering kregen op de MC-lijst, blijft voor velen een raadsel, ook binnen MC. Andere zaken hebben mogelijk een rol gespeeld.

Met beloftes voor de nummer 6 (Simons) en 7 (Parmessar) voor respectievelijk DNA-voorzitterschap en vicepresidentschap proberen Bouterse en zijn denktank steeds de groep ontevreden bekende Surinamers aan zich te binden. Bouva en Paal moeten dan ook in dit kader worden gezien. Nu met Robert Ameerali gaat de olievlek door en tovert men de methode om de leden van KKF te paaien als tegenhanger van VSB, Asfa en Akmos. Door Ameerali binnen te halen heeft men Asfa en Akmos op deze manier stil gemaakt, aldus een betrouwbare bron. Dit zal heel goed werken bij een eventuele oppositie van Nieuw Front, waarbij de SPA-bonden kunnen staken, maar dan is Ameerali de tegenhanger voor repliek. De waarheid is dat Ameerali reeds in 2005 een NDP- en DNP-vriend was.

Ameerali reeds in 2000 en 2005 kandidaat van NDP, kandidaat via Abop drogreden
Wie zich de mediaberichten nog goed kan herinneren, was Robert Ameerali reeds in 2000, maar ook in 2005 de kandidaat-vp, zo niet minister van NH in een NDP-kabinet. Pak maar een oude krant van toen erbij. Ameerali is echter een goede analist. Hij berekende steeds zijn kansen en wist toen dat Nieuw Front de meerderheid had. Ameerali ging voorheen vaak naar NPS Grun Djarie voor overleg. De uitleg van Ameerali dat hij woensdag door Brunswijk is benaderd, is om zand in de ogen te strooien. Ameerali is jaren bevriend met Doekhie uit Nickerie, is goede maatjes van Errol Alibux en Jules Wijdenbosch en komt eigenlijk uit de DNP-familie. De strategie is dat al de overige vp-kandidaten zoals Parmessar. Wijdenbosch en Roseval niet haalbaar lijken, dus komt men met een Hindoestaanse naam uit een bedrijfslevenfamilie.

Bron:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

19-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics