Nickerie.Net, maandag 19 juli 2010
Zwarte dag voor Suriname: Drugscrimineel en moordenaar wordt staatshoofd
PARAMARIBO - Na 8 december 1982, beleeft Suriname opnieuw een zwarte dag met de verkiezing van drugscrimineel en moordenaar Desi Bouterse als president van Suriname. Bouterse kreeg 36 van de 51 stemmen, zijn tegenstander Chandrikapersad Santokhi van het Nieuw Front 13 stemmen en er was één onthouding. De meerderheid in het parlement werd mede mogelijk gemaakt door A-Combinatie, geleid door eveneens voor drugshandel veroordeelde Ronnie Brunswijk en door Volksalliantie, geleid door eerder voor aanranding veroordeelde Paul Somohardjo.
Op het Onafhankelijkheidsplein voor het parlement en het presidentiële paleis kon de stemming op grote tv-schermen worden gevolgd. Toen de uitslag naar buiten kwam, werd er vuurwerk afgestoken en begonnen de honderden aanhangers van Bouterse op het plein te juichen. De politie heeft extra troepen ingezet om de orde te bewaken.
De parlementaire stemming begon wat rumoerig met luid protest van tegenstanders van Bouterse (64), veroordeeld drugshandelaar, leider van de coup in 1980 en hoofdverdachte in het lopende proces rond de Decembermoorden. Rivaal Santokhi was als minister van Justitie en Politie de drijvende kracht achter het Decembermoordenproces.
De nieuwe parlementsvoorzitter Jenny Geerlings-Simons (Mega Combinatie) moest haar best doen de orde te bewaken. Later volgde er een spontaan applaus in het parlement toen Bouterse een stemhokje wilde betreden.
De parlementaire stemming werd bijgewoond door ongeveer honderd mensen uit het maatschappelijk middenveld. Onder de aanwezigen waren scheidend president Ronald Venetiaan, oud-president Jules Wijdenbosch en ook de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi.
De Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft laten weten dat Bouterse als president niet welkom is in Nederland. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens drugshandel.
Met steun van de A-Combinatie van Ronnie Brunswijk en de Volksalliantie van Paul Somohardjo was de verkiezing van Bouterse al zo goed als zeker geworden. De kandidaatstelling van Bouterse was zowel binnen MC als daarbuiten omstreden, omdat voor de verkiezing de kiezers werden verzekerd dat bij overwinning Bouterse geen president zou worden vanwege zijn strafrechtelijke vervolgingen. Er loopt nog steeds een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Door zijn presidentschap probeert Bouterse de strafvervolging tijdelijk, voor maximaal 5 jaar, te ontlopen. Velen fronsten hun wenkbrauwen toen Bouterse emotioneel verwoordde hoe hij van een Indiaanse jongen zich heeft opgeworpen tot de president van Suriname. Had Bouterse toen erover nagedacht dat de politieke tegenstanders die hij op 8 december 1982 door kogels heeft laten doorzeven, ook hun ambities hadden. Volgens getuigen was een van de beruchte daden van Bouterse tijdens de 8-dembermoorden dat hij vakbondsleider Cyril Daal eigenhandig heeft gecastreerd met de woorden: 'Mannen huilen niet".
Reuters (19 juli 2010): The former army leader, who took part in two past coups in Suriname in 1980 and 1990, still faces trial in his country for the execution of 15 opponents in 1982 during his military rule. He was also convicted in the Netherlands in 1999 of drug-trafficking. Before today’s vote, two local human rights organizations had asked the National Assembly to reject the candidacy of Bouterse.
Bouterse zal op 3 augustus als president worden geïnaugureerd.
Bron / Copyright: | |
Nickerie.Net / NRC / FOS Netwerk |
19-07-2010 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics