Nickerie.Net, woensdag 21 juli 2010
Voor Bouterse wordt verblijf buiten Suriname een gok
Strafrechtdeskundigen verdeeld over immuniteit van in Nederland veroordeelde presidentskandidaat. Over de vraag wat er gebeurt als de veroordeelde drugshandelaar Bouterse president van Suriname wordt, verschillen de meningen. Ook het Openbaar Ministerie is verdeeld.
Rotterdam - Of de in Nederland wegens drugshandel veroordeelde Desi Bouterse straks als president van Suriname zorgeloos de grens over kan, hangt ervan af naar welke adviseur hij luistert. Een eenduidig antwoord op vragen over zijn toekomstige juridische positie lijkt er niet te bestaan. Zijn geval is uniek. Uiteindelijk komt het er op neer hoeveel risico’s de voormalige legerleider bereid is te nemen.
Strafrechtdeskundigen
Dit valt op te maken uit een rondgang langs strafrechtdeskundigen. „Ik ken geen geval van een president die staatshoofd is geworden na een veroordeling tot een langdurige gevangenisstraf in een ander land. Dit is een totaal nieuwe zaak en de afloop is dus ongewis”, zegt André Klip, hoogleraar strafrecht en grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht aan de Universiteit van Maastricht.
Klip denkt dat de facto Nederland het niet zal durven om een land te vragen Bouterse te arresteren als hij daar als president op bezoek gaat. „De iure kun je erover twisten of Bouterse buiten zijn land kan worden opgepakt. Ik neig naar de mening dat hij immuniteit geniet omdat er een volkenrechtelijke afspraak bestaat om het internationale verkeer van staatshoofden niet te bemoeilijken.”
Het Openbaar Ministerie is intern verdeeld over de vraag wat de juridische mogelijkheden zijn nu de precies tien jaar geleden door het Haagse hof tot elf jaar cel veroordeelde Bouterse heeft laten weten zich eind deze maand tot president te willen laten beëdigen. De top van het OM heeft afgelopen woensdag overleg gepleegd over de zaak-Bouterse.
Twee opvattingen
Kort gezegd leven er bij justitie twee opvattingen. Sommige magistraten huldigen de mening dat een staatshoofd zo representatief voor het publieke gezag van een soevereine staat is dat aan hem absolute immuniteit moet worden toegekend. Andere leden van het OM menen evenwel dat het VN-verdrag over verdovende middelen van 1961 de aangesloten partijen (en dat zijn vrijwel alle landen van de wereld) verplicht drugshandelaren op te pakken. Bouterse zou dan nergens heen kunnen.
Een woordvoerder van het OM zegt dat er pas volgende week een standpunt bekend kan worden gemaakt omdat justitie nog wacht op het oordeel van de deskundigen van het ministerie van Buitenlandse zaken. Eerder heeft minister Verhagen (CDA) gezegd dat Bouterse als president onschendbaar zal zijn.
Ook de mening van de Verenigde Staten is in deze van belang. Het is volgens strafadvocaten zeer wel mogelijk dat de Amerikanen het in het kader van de war on drugs onacceptabel vinden dat een staatshoofd annex drugshandelaar vrij rondreist. De vraag is daarom uiteindelijk of Bouterse wel dúrft te gaan reizen.
Veroordeeld drugshandelaar (Reuters)
„Wat Nederland elegant kan doen, is wereldwijd nog eens te signaleren dat Bouterse op de opsporingslijst staat wegens een veroordeling tot cocaïnehandel. Dat zou zijn reisgedrag fors beperken”, zegt hoogleraar Klip.
In Suriname wordt inmiddels gediscussieerd over de vraag of de nakende beëdiging van Bouterse tot president niet in strijd is met de Surinaamse Grondwet. Artikel 92 bepaalt bijvoorbeeld dat „om tot president te kunnen worden gekozen een kandidaat geen handelingen moet hebben verricht die strijdig zijn met de Grondwet”. De lopende vervolging wegens het doden van vijftien politieke tegenstanders in 1982 (decembermoorden) en zijn drugsstraf zou volgens zijn tegenstanders die beëdiging in de weg staan.
Bouterse weet zich echter inmiddels gesteund door een ruime politieke meerderheid in het parlement. Hij heeft een akkoord getekend met de partij van Ronnie Brunswijk. Dat lijkt de coalitie van cocaïnehandelaren te zijn. Ook Brunswijk staat internationaal gesignaleerd wegens een veroordeling voor drugshandel in Nederland.
Bron / Copyright: | |
Nickerie.Net / NRC |
20-07-2010 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics