Nickerie.Net, woensdag 28 juli 2010


Ricky Ristie: ‘Doe mij maar gewoon Nickerie’

Door Erik Welleweerd, Parbode,  Saturday, 19 June 2010

ristie1.jpg‘Doe mij maar gewoon Nickerie’

Zijn collega’s noemen hem ook wel ‘de koning van Nickerie’, maar zelf is hij niet zo gecharmeerd van die bijnaam. Ricky Ristie (38) is bij het grote publiek bekend als correspondent van Radio 10 en verzorgt elke dag het nieuws uit Nickerie. Radio is echter niet zijn enige liefde, ook Nickerie heeft een speciale plek in zijn hart.

Ristie is geboren en getogen in Nickerie en houdt van zijn stad. “Ik vind het heerlijk om hier te zijn. Voor mij is er geen andere stad dan Nickerie. In Paramaribo heb ik al gauw het gevoel dat ik een nummer ben. Mijn vrienden zitten in Nickerie en ik ken iedereen. Daarnaast is het hier gewoon veiliger om op te groeien. Samen met mijn vrouw heb ik twee jonge dochters, Rashana is drie jaar en Roxanne vier maanden.

“In het district Nickerie wonen ongeveer 37.000 mensen en je komt vaak dezelfde gezichten tegen. Je blijft altijd een beetje binnen een cirkel en dat heeft ook zijn nadelen. Ik ben daarom blij dat ik een paar jaar in Paramaribo gestudeerd heb, want op die manier ga je toch anders tegen bepaalde zaken aankijken. Dat is belangrijk voor je vorming.”

Kleine Ricky
Ristie is bekend als radioverslaggever en is al van jongs af aan betoverd door het medium. “Vroeger, toen ik nog een kleine Ricky was, lag ik 's avonds in bed met mijn headphone op naar de radio te luisteren. Ik had een mooie, witte Philips koptelefoon. Overdag luisterde ik bijvoorbeeld naar Faried Pierkhan en Werner Duttenhofer. Mijn ouders snapten niet waarom ik zo verzot was op de radio. Bij Radio Apintie kwam ik in aanraking met radiojournalistiek. Meteen wist ik dat ik bezig wilde zijn met het vergaren van nieuws.
“Het leuke aan nieuwsitems maken is, dat je altijd bovenop het verhaal zit. Je leert zoveel nieuwe plaatsen, onderwerpen, mensen en situaties kennen, waardoor het nooit gaat vervelen. Ik heb ook nog journalistiek gestudeerd en wat cursussen gevolgd, om de technische kant van het vak goed in de vingers te krijgen.Toch is het bijna altijd zo geweest dat ik er een andere baan naast moest hebben. Zo werk ik nu bij het districtscommissariaat en daarnaast doe ik mijn radiowerk. Dat zorgt er voor dat ik een druk leven heb, maar je krijgt er ook wat voor terug.

ristie2.jpgHet is logisch dat je een baan naast je journalistieke activiteiten hebt, het werk is fantastisch, maar het is geen vetpot. Iedere journalist doet dat op zijn eigen manier. Zo zit Steven van Frederikslust in de reclame en ook hij pakt dat professioneel aan. Zolang de twee activiteiten niet met elkaar botsen, is er niks aan de hand. Mijn vrouw werkt gelukkig ook, dus samen hebben we een mooi huis kunnen bouwen en onze dochters kunnen we goed onderhouden. Mijn vrouw en ik zijn een hecht team. Zij is mijn eerste liefde, maar ze weet al vanaf onze eerste ontmoeting dat ik radio belangrijk vind. Dat betekent dat ik ’s nachts gewoon mijn bed uit ga als ik een telefoontje met een melding krijg dat er iets aan de hand is.”

Sommige mensen hebben problemen met het feit dat Ristie als voorlichtingsman van het districtscommissariaat werkt en dat hij tegelijkertijd uitdrager is van het vrije woord van de pers. “Ik snap best dat je met een gefronste wenkbrauw naar die combinatie kijkt, maar ik moet gewoon een baan hebben naast mijn journalistieke werk. Het is voor mij niet mogelijk om enkel van de journalistiek te leven, omdat het niet genoeg geld oplevert. Gezien mijn vooropleiding en ervaring is het logisch dat ik een baan in de communicatie heb en dat levert vooralsnog geen conflict of interest op. Er zullen altijd mensen zijn die je integriteit in twijfel trekken, maar ik probeer te allen tijde te voorkomen dat hier aanleiding voor is. Ik houd me namelijk wel aan de journalistieke ethiek en daarom zal ik bijvoorbeeld de districtscommissaris niet interviewen als het niet per se hoeft. Wanneer het absoluut niet anders kan, dan ben ik op dat moment de objectieve journalist en niet een werknemer van hem. Ik denk dat je als integere journalist die professionaliteit moet beheersen en naar mijn mening voldoe ik daaraan.”

Grote fout
“In mijn beginperiode als radioverslaggever heb ik echt een gigantische fout gemaakt. Volgens mij was het in 1999 dat Suriname in conflict was met Guyana om het olieboorplatform CGX. Er lagen marinevaartuigen bij Nickerie en ik had een afspraak met de commandant. Op de afgesproken tijd was ik bij de schepen en daar vond ik de commandant, die halsoverkop zijn vloot gereed maakte om uit te rukken. Het interview werd hierdoor afgeblazen en de journalist in mij vertelde me dat ik razendsnel de uitrukking van de marine als nieuws moest melden op de radio. Ik ging meteen aan de slag, maar realiseerde me niet dat het verrassingseffect hierdoor weg was. De Guyanezen luisteren immers ook naar de radio en hadden de missie van de marine inmiddels doorgekregen. De commandant was woedend! Ik wilde heel graag de eerste zijn met sensationeel nieuws, maar door dit voorval weet ik dat het goed is om je bronnen te checken en goed stil te staan bij wat je doet. Dit incident had het einde van mijn carričre kunnen betekenen, want we bevonden ons in een bijna-oorlogssituatie. Gelukkig heeft Steven van Frederikslust een goed woordje voor me gedaan en ervoor gezorgd dat ik niet mijn journalistieke loopbaan kon vergeten.”
Als bekende Nickeriaan is Ristie begaan met zijn stad. Zo heeft hij behoorlijk wat ideeën over hoe Nickerie de toeristen naar zich toe kan trekken. “Onze stad zou echt een circuit moeten krijgen. Op deze manier kunnen we ons onderscheiden van andere steden en toeristen trekken. Nickerianen houden van racen en daarom moet dit de racestad van Suriname worden. Er liggen hier zo veel kansen, maar tot nu toe worden die nog veel te weinig benut. Natuurlijk hebben we Bigi Pan en de Zeedijk, maar we kunnen nog veel meer toeristische
attracties verzorgen. Zo ligt er een kans bij de Hindostaanse en Javaanse gemeenschappen. De culturen van die groepen zijn in Nickerie goed bewaard gebleven. Toeristen zouden best geld willen neerleggen om een volledige Hindostaanse huwelijksceremonie mee te maken. Persoonlijk draag ik concreet niets bij aan de toeristische ontwikkeling, maar ik ben van mening dat ik met mijn werk Nickerie wel op de kaart zet. De stad heeft genoeg te bieden, maar je moet het er wel uit halen.”

ristie3.jpgKritisch
Je zou zeggen dat Ristie uitgekeken raakt op Nickerie, maar niks is minder waar. "Er is hier genoeg te beleven, hoor. Het is mijn voordeel dat ik iedereen ken en daardoor kan ik mijn werk goed doen. Ik weet eigenlijk meteen wie geschikt is om te interviewen als ik een nieuws-item maak. Ondanks dat dit een kleine gemeenschap is, heb ik nog geen vervelende situaties meegemaakt. Ik probeer mijn werk altijd zo goed mogelijk te doen en dat doe je ook door incorrecte berichtgeving te voorkomen. Dat neemt niet weg dat ik ook kritisch ben tegenover bekenden van mij.
“Natuurlijk zijn Nickerianen ook geďnteresseerd in het nieuws uit Paramaribo. Bijna iedereen heeft er familie en het is toch de plek waar hét gebeurt. Wij zijn geen domme mensen en willen ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de hoofdstad.
“Toch moet ik zeggen dat een echte Nickeriaan vooral geďnteresseerd is in het nieuws uit de buurt, en dan voornamelijk het roddelcircuit. Ook de ontwikkeling van de rijstindustrie wordt op de voet gevolgd, want Nickerie is niet voor niets het rijstdistrict."
Radio is Ristie's grootste passie en hij weet precies waarom zijn fascinatie voor het medium zo groot is. “De charme van radio is dat het persoonlijk is. Je spreekt de luisteraar persoonlijk, dat schept een band. Iemand die radio goed begrijpt neemt de luisteraar mee op reis en brengt hem of haar naar een wereld door te vertellen. Dat maakt radio zo leuk. Televisie is toch anders, want daar kijk je naar en dus hoef je weinig te vertellen. Dat maakt het voor mij minder interessant.”

Ik ben heel trots dat ik voor Radio 10 werk. Het is voor mij één van de weinige goede media in Suriname. Dat komt voor een groot deel door de mensen die achter het station staan, onder de leiding van Werner Duttenhofer. Hij is een persoon die zo veel van radio afweet en die kennis ook goed toepast. Je hebt namelijk genoeg directeuren van radio- en televisiestations die hun medium als machtsmiddel zien. Daar kan ik me echt boos om maken, want de media horen te staan voor informatie en entertainment.”

Ristie ontving vorig jaar een nominatie voor de VSH-prijs, een journalistieke erkenning op initiatief van de Verenigde Surinaamse Holdingmaatschappij, die wordt uitgereikt aan de journalist die de beste productie van het afgelopen jaar heeft gemaakt. "Ik heb het niet gewonnen, maar als ik die prijs ooit krijg, dan heb ik voor mezelf het maximale bereikt”, zegt Ristie. “Het is niet zozeer dat ik die prijs per se moet winnen, maar de bevestiging dat je goed bezig bent is er eentje die ik graag zou krijgen.”

Behalve het winnen van de VSH-prijs heeft Ristie nog meer doelen voor ogen. “Ik zou best correspondent willen zijn voor een groot internationaal bedrijf, zoals de BBC of de Wereldomroep. Dat lijkt me leuk, omdat dit, door het grote aantal luisteraars, een prestigieuze functie is. Ik heb al een keer een reportage voor de BBC mogen maken en dat gaf me zo’n kick. Steven van Frederikslust doet normaal gesproken die klussen, maar toen hij een keer niet kon, vroeg hij mij. Naderhand ben ik met mijn vrienden de kroeg in gegaan om te vieren dat ik internationaal werk had verricht. Zo trots was ik.”

Te bescheiden
Al ambieert Ristie een baan in de internationale radiojournalistiek, hij zal nooit de grote jongens benaderen met een sollicitatie. “Daar ben ik te bescheiden voor. Ik vind het eigenlijk wel mooi zoals het nu is. Natuurlijk moet je je dromen waarmaken, maar tegelijkertijd denk ik niet dat mijn droom realistisch is. Waarschijnlijk betekent zo’n baan ook dat ik moet verhuizen of vaak weg ben en dat heb ik er niet voor over.
Nee, doe mij maar gewoon Nickerie.”


Wie is Ricky Ristie?
1972 : Geboren te Nickerie

1987 - 1988: Presentator programma ‘Enjoy Yourself’

1993: Nieuwsomroeper bij KBC

1994 -1995: Medewerker Nieuwsdient en     omroeper bij Radio Apintie

1994 -1995: Opleiding journalistiek aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO)

1996: Begeleider bij Rasonic        

1998: Presentator bij Rasonic TV

1999: Coördinator bij Radio Boskopu

2001 - 2008: Presentator bij SBS TV

2000 - heden: Correspondent voor Radio 10

 

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Parbode (19jun2010)

28-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics