Nickerie.Net, donderdag 29 juli 2010


‘Goedschalk nóóit meer in buurt van CBvS’Hoefdraad nieuwe governor Centrale Bank

Ivan Cairo en Pieter Van Maele, 29/07/2010

Paramaribo - De econoom Gilmore Hoefdraad wordt de nieuwe governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dat heeft aankomend president Desi Bouterse gisteren aan president Ronald Venetiaan meegedeeld. Hoefdraad heeft na een langdurig onderhoud afgelopen maandag met Bouterse – waarbij onder meer zaken rond zijn aanstelling en het te voeren monetair beleid grondig werden besproken – de functie geaccepteerd.

Econoom Gilmore Hoefdraad

De aanstaande governor werd voor de verkiezingen door Mega Combinatie (MC) benaderd voor deze post, mocht MC de verkiezingen winnen en de nieuwe regering vormen. Hij arriveerde het afgelopen weekeinde in Suriname, waarna hij zich buiten de stad met Bouterse terugtrok voor overleg. De 47-jarige economist die momenteel bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkt, vertrok dinsdagochtend terug naar zijn standplaats. De post van governor van de Centrale Bank van Suriname werd vacant met het aanstaand vertrek van Andre Telting.

Hij verlaat de monetaire instelling na twee ambtstermijnen en gaat met pensioen. Hoefdraad trad in 1999 in dienst van het IMF en heeft ruime ervaring op het stuk van macro-economische statistieken en monetair beleid. Bij het IMF geldt de senior economist als deskundige op het gebied van betalingsbalans en externe schuldstatistieken. Met de aanstelling van Hoefdraad voegt de Mega Combinatie de daad bij het woord om technocraten met ruime ervaring aan te stellen op de posten van minister van Financiën en bij de Centrale Bank. In het weekend werd reeds bekend dat de econoom Wonnie Boedhoe, momenteel nog directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank, als minister van Financiën zal worden aangesteld.

Volgens NDP-woordvoerder Winston Lackin zullen daardoor missers uit het verleden niet herhaald worden. “Wij hebben onze lessen uit 1996 - 2000 geleerd, en ontkennen de problemen uit die periode trouwens ook niet. Echter, als we nu echt wilden rommelen, waarom kozen we dan als minister van Financiën voor Wonnie Boedhoe en niet voor een NDP’er? Heel wat Surinamers moeten hier nog aan wennen, maar onze intentie is nog steeds dat we gaan naar een zo zakelijk mogelijk kabinet. Laat het duidelijk zijn: Henk Goedschalk komt nooit meer in de buurt van de Centrale Bank van Suriname!” Goedschalk was governor van de Centrale Bank onder het bewind van Jules Wijdenbosch, en was door zijn monetaire financiering verantwoordelijk voor hyperinflatie.

Gisteravond vond in Royal Torarica, waar aankomend president Bouterse kantoor houdt, nog overleg plaats tussen Mega Combinatie, A Combinatie en Volks Alliantie. Er moeten zeventien ministeries worden bemand. “We hadden inderdaad gepleit voor elf ministeries, maar onze overwinning was niet groot genoeg om alleen een regering te vormen. Het is niet ideaal, maar ik blijf overtuigd dat we werken naar een gezamenlijk doel. We bekijken eerst wat moet gebeuren, pas daarna wie dat kan doen. Iemand die niet rendeert zullen we niet plaatsen”, besluit Lackin. Volgens de NDP-woordvoerder zullen volgende week alle namen bekend worden gemaakt.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

29-07-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics