Nickerie.Net, maandag 02 augustus 2010


Landen Giuanaschild bespreken biodiversiteit -  Opwarming treft noorden Zuid-Amerika het hardst

Ivo Evers, 02/08/2010

MACAPA - Tijdens de opening van het tweede internationale congres over biodiversiteit van het Giuanaschild, gisteravond in Macapá, is duidelijk naar voren gekomen dat de noordkust van Zuid-Amerika nog steeds bedreigd gebied is. Het bestrijkt een groot waterreservoir en wetenschappers denken dat gevolgen van de temperatuurstijgingen in dit deel van de wereld het ergst kunnen zijn.

Dat kan weer verstrekkende gevolgen hebben voor mens en natuur. Dit onderwerp wordt deze week uitgebreid ingeleid en bediscussieerd op de bijeenkomst. Het congres is gisteren officieel geopend op de universiteit van de Noord-Braziliaanse stad. Suriname is met ruim twintig afgevaardigden goed vertegenwoordigd op deze bijeenkomst. De Ware Tijd doet de hele week verslag van de ontwikkelingen. Studenten en docenten van de Universiteit van Suriname, het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) en enkele andere (milieu) organisaties zullen zeven presentaties verzorgen voor een internationaal publiek. Die gaan onder meer over de inheemse bevolking, de biodiversiteit in Brownsberg en de watersystemen in Coronie.

Marten Schalkwijk, directeur van het IGSR, vindt het belangrijk om aanwezig te zijn op deze bijeenkomst. “Suriname is vrij nieuw op het gebied van biodiversiteit. We vinden het belangrijk dat studenten zich in een vroeg stadium internationaal kunnen oriënteren en aangemoedigd worden om verder te gaan in deze richting.” Op het biodiversiteitscongres zijn bijna alle landen die tot het Giuanaschild behoren, present. Onder meer Venezuela, Colombia en Frans-Guyana doen mee. In 2002 werd in Suriname een 'priority setting workshop' gehouden, waar de eerste bijeenkomst in 2006 in Venezuela uit voortvloeide. “We maken deze keer een goede start”, aldus Schalkwijk. “We laten hier, als een na grootste delegatie, goed ons gezicht zien.” Dit jaar is uitgeroepen tot het 'Jaar van de biodiversiteit', wat staat voor de verscheidenheid in leven. Het congres is een van de hoogtepunten in Zuid-Amerika op dit gebied. Het (IGSR) wil nog later dit jaar het nationale biodiversiteitscentrum realiseren.-. Lees ook op A4: ‘Een lange, bevredigende tocht’.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics