Nickerie.Net, dinsdag 03 augustus 2010


Goede inbreng Suriname in Macapá Organisatie valt tegen

door Ivo Evers, 03/08/2010

MACAPA - Vanaf vandaag is het, na twee dagen reizen en wat toeristische bezichtigingen, uit met de pret. Op de eerste dag van het internationale biodiversiteitscongres dat deze week gehouden wordt in het Noord-Braziliaanse Macapá, laat Suriname zich van zijn beste kant zien. De organisatie valt helaas wat tegen, maar de lange aftrap van tien uren achter elkaar is leerzaam en constructief.

De enige vertaler die zijn werk wel vlekkeloos uitvoert, schiet tijdens het einde van de laatste presentatie (rond kwart over zes in de avond) hopeloos in de lach en met hem een aantal mensen in het publiek, omdat ze via de koptelefonen kunnen meeluisteren. De vrouw die presenteert negeert namelijk het sein van de organisatie dat ze nog een minuut mag praten volledig en tot overmaat van ramp vervalt ze in een politieke redevoering, die gaat over een grensgeschil tussen Frans-Guyana en Brazilië. “Ik vond het wat komisch worden”, vertelt de man achteraf.

Milieustudente Angela Soetotaroeno van de Anton de Kom universiteit voor de poster die ze samen met drie anderen gisteravond presenteerde tijdens het congres in Macapa. Ze is kritisch over de organisatie, maar toch blij dat ze erbij mag zijn.-dWTfoto/Ivo Evers.

Het is tekenend voor het verloop van de internationale bijeenkomst in Macapá toe nu toe. De kritiekpunten van de 22-jarige milieustudente aan de Surinaamse universiteit, Angela Soetotaroeno, zijn wat hard, maar komen niet uit de lucht vallen. “De sessies zijn niet echt gestructureerd en de organisatie is niet geweldig. De meeste presentaties zijn in het Portugees en dat hoeft geen probleem te zijn, maar de vertaling is slecht. Daarom zijn de presentaties die in het Portugees zijn erg moeilijk te volgen.”

Het internationale congres over biodiversiteit in het Guianaschild (Suriname maakt daar deel van uit) dat gisteren, vandaag en morgen plaatsvindt, gaat niet bepaald over rozen. De opening zondagavond begon al anderhalf uur te laat (Braziliaanse tijd, zo luidt de grap) en de universiteit van Macapá slaagt er tot nu toe niet in die valse start uit te wissen.

Voordat het congres begon, waarschuwde de directeur van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), Marten Schalkwijk, al voor de taalproblematiek. “Wij hebben te weinig wetenschappers die Frans en Portugees kunnen. Engels wordt bij ons ook slecht gelezen.” En laat de Brazilianen nu net geen woord Engels kunnen. Het is een thema dat in een breder kader past en niet alleen op dit congres van toepassing is. Samenwerking tussen naties die dezelfde taal spreken, dat gaat nu eenmaal makkelijker. Suriname is, samen met Frans-Guyana, het enige land dat de onderzoeken tot nu toe in het Engels presenteert.

De afvaardiging onder leiding van Angelika Namdar van het IGSR levert, in tegenstelling tot sommige andere naties, tot nu toe een structurele en substantiële bijdrage tijdens het tweede 'International congress on biodiversity of the Guiana shield'. Twee onderzoeken werden gisteren getoond aan de buitenlandse aanwezigen; beide gingen over de wetlands van Coronie. Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) belichtte de mogelijke diensten die het gebied kan leveren (voedsel, zoet drinkwater) en de Suriname Conservation Foundation had het over de krabben, die een essentiële rol spelen in het voortbestaan van de mangrovebossen. Beide studies moeten nog worden gepubliceerd en de conclusies mogen, volgens regels die internationaal gelden, daarom nog niet in de krant.

Aan het einde van de dag mochten acht studenten grote posters tentoonstellen, waarop in het kort hun onderzoeken werden samengevat. Hoewel wederom wat pover in elkaar gedraaid door de plaatselijke universiteit, zijn het de studenten van de Universiteit van Suriname, die scoren dankzij een goede voorbereiding.

En uiteraard zitten er wel parels van presentaties tussen, want het blijft een internationaal congres met wetenschappers van formaat. De Canadees Burton Kim van het Royal Ontario Museum vertelt over vleermuizen. Als een soort neo-Darwinist slaagt hij erin om binnen het kwartier uit te leggen hoe de evolutie van tientallen soorten en families vleermuizen in miljoenen jaren tijd in Zuid-Amerika plaatsvond. Hij was in 2006 in Suriname voor onderzoek en ook dat kwam prominent naar voren in zijn speech.

Interessanter voor Suriname is wellicht de studie van Luc Clément, die hij met vijf anderen uitvoerde. Zij deden liefst 3500 observaties in heel Frans-Guyana en brachten op die manier in kaart wat de best leefbare gebieden voor zoogdieren zijn. Vervolgens werden die naast de ingestelde natuurgebieden gelegd, maar ook naast de locaties waar grote interesse voor mijnbouw bestaat. Wat blijkt: waar dieren goed gedijen, is de mijnbouw in trek. In Suriname geldt dat bijvoorbeeld voor het Nassaugebergte, maar de relatie is nog niet wetenschappelijk vastgesteld dat het op veel plekken zo is.

Soetotaroeno relativeert daarom de kritiek die ze heeft op de organisatie. “Ik moet niet klagen, omdat het een hele nieuwe ervaring is. En we zijn helemaal in Brazilië! Ik ontmoet veel nieuwe mensen uit het buitenland en zo kan ik mijn netwerk uitbreiden. En je doet ideeën op. Dat van die vleermuizen, dat vond ik geweldig om te zien. Zoiets kan ik vertalen naar mijn eigen studie.”

Schalkwijk, een criticus van de bovenste plank, blijft voorzichtig in zijn redeneringen, maar vindt ook dat er goed werd gedaan deze dagen. “Je moet niet gaan om alleen te luisteren. Je moet jezelf laten zien en ditmaal hebben we een aardige bijdrage. Op Brazilië na zijn we aanwezig met de grootste delegatie. Suriname is niet heel bekend in het buitenland en daarom is het hard nodig jezelf te tonen aan de regio en uit te dragen waar wij voor staan.”.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics