Nickerie.Net, zondag 08 augustus 2010


Indiase Chetak legerhelikopters volgend jaar in Suriname
Geplaatst: 07/08/2010

Paramaribo -  De Chetak legerhelikopters die het ministerie van Defensie middels de creditline met India heeft aangeschaft, komen volgend jaar in Suriname aan. De drie helikopters hebben een waarde van USD 30 miljoen. Dit deed de ambassadeur van India, Kanwal Jeet Singh Sodhi, gisteren uit de doeken tijdens een belegde persconferentie. Hiermee wil hij geruchten die de ronde doen dat de koop van de helikopters van de baan zijn, wegwerken.
Hij waagde echter niet een datum te noemen wanneer de helikopters uiteindelijk in Suriname arriveren.

Dagblad Suriname sprak ook met het hoofd Defensie Strategische Planning, Internationale Opleidingen en Betrekkingen, Justus Hew A Kee. Het is hem ook niet bekend wanneer de helikopters in Suriname arriveren. Door India is ook een volledig gefinancierde beurs aangeboden voor het trainen van piloten en mechanicans. Hiervoor is een externe groep gerekruteerd door de Defensieorganisatie. Deze hebben de Elementaire Algemene Opleiding reeds achter de rug. Het gaat om in totaal 8 tot 10 personen. Momenteel zitten zij op de onderofficiers- en officiersopleiding die gaande zijn binnen de organisatie.

‘We gaan de mensen eerst omvormen tot militairen.’ Hierna reizen zij naar India af voor het volgen van de beurs. Deze duurt bijkans een jaar. Na voltooiing hiervan keren zij met de helikopters terug naar Suriname.

De Chetak helikopters worden door het Indiase leger gebruikt. Het is de opvolger van de Cheetah-lijn. Chetak was de naam van het paard van de Indiase legende Rana Pratap. Op het paard vocht Rana Pratap tegen de Mongoolse invasie in India. De Chetak is een 7-persoons tuig, inclusief 2 piloten, dat multifunctioneel is. Men kan het gebruiken als gevechtstuig, voor reddingsoperaties en als transportmiddel. Een Chetak helikopter weegt ruim 1230 kg zonder lading.


Asha Bhagwat

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

08-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics