Nickerie.Net, maandag 23 augustus 2010


Wan nyun winti? Bouterse hergroepeert oude vertrouwelingen

Pieter Van Maele, dWTarchief, 21/08/2010

Paramaribo - Wan nyun winti fu seti Sranan bun.’ Een nieuwe wind door Suriname.  Zo staat het te lezen op de vele paarse billboards die sinds kort onze hoofdstad sieren. Maar is dat werkelijk zo? In de nieuwe regering zijn inderdaad heel wat nieuwe gezichten te bespeuren. Uit de vorige ploeg werden amper twee ministers behouden, de overige vijftien bewindslieden zijn fonkelnieuw. Buiten Ramon Abrahams om ook niemand met een verleden uit de militaire periode. De retoriek van Bouterse doet ook vernieuwend aan. Zo strekte hij onder meer de hand uit naar de oppositie, of riep hij openbaar op te ijveren voor een vrije en kritische pers.  Maar wie de nabije entourage van president Bouterse bekijkt, krijgt het heel wat moeilijker om een nieuwe wind te bespeuren. De laatste week verzamelde zich rond Bouterse een groep oudgedienden, personen die hij al kent van vroeger.

Zo wordt oud-ambassadeur Harvey Naarendorp de chef-staf op het kabinet van Bouterse. In 1982 schopte Naarendorp het tot minister van Buitenlandse Zaken, waardoor hij in het militaire Beleidscentrum terecht kwam. Daarnaast is Naarendorp samen met president Bouterse één van de 25 verdachten in het Decembermoordenproces.

Jules Wijdenbosch

“Als chef-staf moet ik coördineren wat op het kabinet van de president gebeurt. Dat gaat van de president inlichten over het beleid, milieu en ruimtelijke ordening volgen, tot het buitenlands beleid monitoren of de nationale veiligheid in de gaten houden”, legt Naarendorp uit. De nieuwe chef-staf zegt dat het geenszins de bedoeling is dat het kabinet de plaats van de regering zal innemen. “We zullen bijsturen waar nodig, in nauwe samenwerking met de ministers. Dat doen we in een streven naar een gecoördineerd beleid. Ministeries mogen geen partijministeries worden. Toegegeven, het zal niet altijd makkelijk zijn, het wordt een evenwichtsoefening. Echter, indien iets niet volgens plan zou lopen, dan kunnen wij eventueel wél de knoop doorhakken. We willen een sterk kabinet, om de zaken snel en efficiënt aan te pakken.”

Badrissein Sital

Naarendorp werd persoonlijk gevraagd door Bouterse. “Ik ken de nieuwe president al meer dan dertig jaar. Ik ben op basis van mijn werkervaring gekozen, en toch zie ik dit niet als een comeback. Ik ben nooit opgehouden te werken. Het is trouwens niet de bedoeling dat ik dit tot in het oneindige blijf doen. We zijn al twee jongeren aan het opleiden, zodat het kabinet verzekerd is van opvolging.”

Harvey Naarendorp

Badrissein Sital is nog een verdachte uit het Decembermoordenproces die terugkeert aan de zijde van de president. Tijdens de militaire periode arresteerde Bouterse ooit nog Sital, maar daarna werd die in ere hersteld. Vervolgens opereerde Sital zowel onder ex-president Chin A Sen als premier Neijhorst als minister van Volksgezondheid. Nu wordt hij ingeschakeld om de rijstproductie van ons land te boosten. Zelf noemt hij zijn comeback ‘een blijk van waardering’. “Ik zal rechtstreeks onder president Bouterse werken, als ‘uitvoerende arm’. Het wordt mijn taak de rijstproductie van Suriname op te voeren van 200.000 naar 500.000 ton per jaar. De eerste plannen daartoe zijn reeds opgesteld, we zijn dus al min of meer begonnen met het werk. Ook voor de komende jaren is al een pre-planning in ontwikkeling. Binnen een jaar moeten we komen tot een Productschap Rijstsector”, vertelt Sital.

 

Ivan Graanoogst (rechts)
“Ik heb er niet zelf om gevraagd, president Bouterse heeft persoonlijk een beroep op me gedaan. Niet alleen omdat hij me kent, maar ook omdat hij denkt dat ik de juiste persoon op de juiste plaats ben. Of ik het leuk vind terug te zijn? Niet echt, want het bezorgt me heel veel stress. Het is wel een teken van waardering dat jarenlang is uitgebleven. Ik heb een track record in de rijstsector, maar toch heeft Nieuw Front nooit mijn kennis aangewend. Waarom zou hier negatief over gedaan moeten worden? In tegenstelling tot anderen kijken wij niet in de achteruitkijkspiegel.”  Maar waar komt dan het zwaartepunt van het beleid te liggen, regering of kabinet? “Het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid”, besluit Sital.

Ivan Graanoogst is de volgende oudgediende die sinds kort in de schijnwerpers staat. Graanoogst was verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de inauguratie van Bouterse. In 1982 was luitenant Graanoogst minister van Voorlichting en Leger & Politie. In 1990 pleegde hij als chef van de Militaire Politie de Telefooncoup. Van 1996 tot 2000 was Graanoogst directeur op het kabinet van president Wijdenbosch. Hij dook weer op als veiligheidscoördinator van de inauguratieceremonie van president Bouterse. “Over een verdere rol is echter nog niet gesproken. Voorlopig zal het blijven bij de rol die ik gespeeld heb, namelijk de inauguratie in goede banen leiden. Ik was dan wel eerder kabinetsdirecteur van Wijdenbosch, het is toch helemaal niet vreemd dat ik dan geen rol zou vervullen in de omgeving van president Bouterse. Waarom zou dat zo moeten zijn?”, reageert Graanoogst kort.

De veiligheidsadviseur van Bouterse wordt Melvin Linscheer. Voorheen verwierf hij faam als commandant van de binnenlandse legereenheden, daarna baatte hij enige tijd het private beveiligingsbedrijf ‘Mozart Security Services’ uit. Linscheer was tijdens het presidentschap van Wijdenbosch al diens veiligheidsadviseur, en komt nu dus op diezelfde positie terug.

Hij bevestigt héél aarzelend. “Ik ben inderdaad benaderd om de president te adviseren op het vlak van Nationale Veiligheid. Die functie mag niet verward worden met zijn persoonlijke veiligheid. En ja, het is een eer om dit te mogen doen.” Linscheer lacht wanneer hem gevraagd wordt wat hij denkt van de comeback van ‘de oude bekenden’. “Hoe moet ik het verwoorden? Kijk, we zijn blij dat Bouterse gekozen is tot president en dat we onder hem mogen dienen. Wat Sital zegt, dat we jarenlang terzijde zijn geschoven, klopt als een bus. Ik ben tien jaar ter beschikking van Ronald Venetiaan gebleven, maar nooit opgeroepen. Nu terugkeren is een mooie gelegenheid.”

Ten slotte is daar uiteraard ook nog Jules Wijdenbosch. Op eigen kracht raakte hij als lijstduwer niet in het parlement, maar dat maakt de ex-president nog niet werkloos.  Het is nog niet bekend wat hij precies zal doen, maar Sital is in ieder geval zeker dat hij terugkeert. “Je moet kennis en kunde toch niet op een hoopje gooien?” Ook Naarendorp is lyrisch. “Wijdenbosch is de vader van de decentralisatiepolitiek. Hij krijgt zeker een rol, iemand als hij kan niet opzij gezet worden. Wijdenbosch is een all-rounder met veel in zijn mars.” Wijdenbosch was gisteren niet meer bereikbaar voor commentaar.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

21-08-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics