Nickerie.Net, woensdag 22 september 2010


De nieuwe ministerraad - Van Abena tot Waterberg

door Tom van Moll en Pieter Van Maele, 19/08/2010

Nu ook de minister van Justitie en Politie bekend is en de eerste Raad van Ministers achter de rug is, kan het échte werk beginnen. Aan het roer van Suriname staan niet alleen president Bouterse en vicepresident Ameerali, maar ook zeventien ministers. Daarvan zijn er maar liefst vijftien nieuwelingen. De Ware Tijd stelt bij deze de nieuwe ministerraad aan u voor.
 

Paul Abena, voorzitter van Seeka, wordt minister van Jeugd en Sportzaken. Dat departement viel onder het kabinet-Venetiaan nog onder het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, maar werd nu weer losgekoppeld. Met 53 jaar is Abena geen jongeling meer te noemen. Welke sport hij in zijn vrije tijd beoefent, is ons bovendien niet bekend. Misschien komt hij voortaan op de fiets naar zijn ministerie. Waar dat ministerie bovendien komt te liggen, was voor Abena zelfs tot op de dag van zijn beëdiging nog een raadsel. Wat de electorale kracht van Seeka is, valt ook nog te ontdekken. Nog nooit lukte het Seeka om ook maar één partijlid tot in De Nationale Assemblée te krijgen. Desondanks stond Brunswijk het toe dat Abena zich voortaan minister van Jeugd en Sportzaken mag noemen.
NDP-campagneleider en voormalig partijsecretaris Ramon Abrahams heeft in de onderhandeling met A Combinatie laten zien bikkelhard te kunnen zijn. De onderhandelingen sprongen zelfs even af, omdat A Combinatie zich ‘gemanipuleerd’ voelde. Bij de verkiezing van Jenny Simons als parlementsvoorzitter liet hij echter zijn eigen waterleiding de vrije loop. Zijn gevangenneming in 1980 bij de oprichting van de Bomika was de aanleiding voor de revolutie. Hij is rallyrijder, onder andere samen met Winston Jessurun (NF/DA’91).
Alice Amafo (Abop) kwam onder Venetiaan III in het pluche als jongste minister. Geboren in 1977 was ze amper 28 jaar oud toen ze in 2005 minister werd. Ze kreeg meteen een aanvaring met de directeuren op het ministerie. Er werd verontwaardigd gereageerd toen ze zich moest onderwerpen aan de honderdprocentcontrole in Nederland. Ze ruimde het veld toen duidelijk werd dat zij in 2007 een verjaardagsfeestje met overheidsgeld had betaald. Wegens onenigheid over het wel of niet voordragen van Amafo, kon AC de kieslijsten niet op tijd indienen. Mogen we op Sociale Zaken en Volkshuisvesting een housewarming verwachten?
Wonnie Boedhoe is de enige andere vrouwelijke minister in het nieuwe kabinet. Zij was directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank en voorzitter van de Vereniging voor Economisten Suriname (VES), en is dus handig met cijfertjes. Zij zal ervoor moeten waken dat de grootse plannen van regering-Bouterse niet eindigen in een financiële strop. Daarnaast zal zij ook de negatieve effecten van FISO moeten neutraliseren.
Linus Diko neemt het stokje over van BEP-genoot Michel Felisi als minister van Regionale Ontwikkeling. Diko is de ondervoorzitter van de BEP. In 1993 studeerde hij af aan de Technologische Faculteit van de Anton de Kom universiteit en haalde in 1997 zijn masters degree in Earth Science in België. In 2004 behaalde hij zijn Ph.d titel in Technology. De RO-bewindsman was tot voor kort manager Community Relations and External Affairs bij het goudbedrijf Surgold en heeft met derden vier onderzoekswerken over zijn vakgebied tot stand gebracht en gepubliceerd.
Aan Jim Hok (PALU) eveneens de zware opdracht om de Surinaamse rijkdommen uit de grond te toveren. Dat we die hebben staat buiten kijf, want naar onze bodemschatten gemeten staat Suriname bekend als het 17de-rijkste land ter wereld. Jim Hok werd geboren op 2 juni 1955 in Paramaribo. Later verhuisde hij naar Nederland, waar hij uiteindelijk afstudeerde als landbouwkundig ingenieur. In Ptata was hij ook voorzitter van de Nederlandse afdeling van de PALU. In 1989 keerde hij terug naar ons land. In 2004 nam hij het voorzitterschap over van Iwan Krolis, die vanaf de oprichting van PALU in 1977 partijvoorzitter was geweest. Als voorzitter van de Progressieve Agrariërs en Landbouwers Unie zou Hok natuurlijk moeten weten hoe hij Natuurlijke Hulpbronnen moet bewerken. Nieuwe afspraken met multinationals – een stokpaardje van de Mega Combinatie – moeten er voor zorgen dat de welvaart in Suriname blijft.
Ginmardo Kromosoeto is penningmeester van de NDP en zou dus met geld moeten kunnen omgaan. We kunnen het niet controleren, want ook van de NDP hebben we de afgelopen jaren geen financiële afrekeningen gezien. Nadat Bouterse uit het parlement werd gezet na veelvuldige afwezigheid nam Kromosoeto zijn plaats in. Evenals de nieuwe vicepresident is Kromosoeto afkomstig van het KKF-terrein. Op het ministerie Arbeid, Technologie en Milieu komt hij voor grote uitdagingen te staan, zoals het minimumloon invoeren en de conceptwet milieu doorvoeren.
Winston Lackin is al jaren woordvoerder van de NDP. Hij studeerde diplomatie in Brazilië en woonde jarenlang als diplomaat in Brussel. Dat zal hem van pas komen, van een minister van Buitenlandse Zaken mag men verwachten goed te kunnen praten. Beleid goedpraten hoort daar ook bij. Hij bombardeerde een zakelijke brief van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken over de verkiezing van Bouterse recent nog tot een persoonlijke felicitatie van de Franse president. Wij verwachten dat hij het hoogste woord voert.
De nieuwe minister van Defensie, Lamuré Latour (56), is een expert in zelfverdediging. Laat de vijand uitkijken. Zijn voorganger Fernald deed aan taekwondo, Latour is voorzitter van de Surinaamse Karate Bond en bestuurslid van het Surinaams Olympisch Comité. Hij volgde een militaire officiersopleiding in Nederland. Tegenwoordig beheert hij zijn eigen gym en een advocatenpraktijk.
Michael Miskin werd vlak voor de verkiezingen van de NPS-kandidatenlijst geschrapt. Nu kiest hij eieren voor zijn geld als minister van Handel en Industrie. Zijn vriendschappelijke band met ex-KKF-voorzitter Ameerali zal hem daarbij van pas komen. Hij was CLO-penningmeester en voorzitter van de Bond van Personeel Openbare Werken, waardoor ook de bonden in de nieuwe regering zijn vertegenwoordigd.
Soewarto Moestadja (PL) was al minister van Sociale Zaken onder president Jules Wijdenbosch. Na het uiteenvallen van dat kabinet jongleerde hij ook nog korte tijd met de ministeries Arbeid en Volksgezondheid. Nu neemt hij Binnenlandse Zaken voor zijn rekening met als pijnpunten de kiesregeling en natuurlijk FISO. We kijken hoe lang hij dit balletje kan hooghouden.
Met zijn kenmerkende dreadlocks oogt Martin Misiedjan relaxed. Op de zware post Justitie en Politie zal hij voor Abop de rug recht moeten houden. De advocaat is vooral bekend als voorvechter van het grondenrechtenvraagstuk. Hij is ondervoorzitter van de tribale grondenrechtencommissie die over de uitvoering van het Saamaka-vonnis moet waken. Hij was lid van het Centraal Hoofd Stembureau en is rechtendocent aan de AHKCO.
Falisi Pinas (Abop) ontwierp een alarmsysteem voor Telesur en was president-commissaris van NV-Havenbeheer. Als minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zal hij zich alleen nog moeten inlezen in de toeristische sector.
Raymond Sapoen (PL) is nog maar net verkozen of hij verlaat de assemblée alweer om minister van Onderwijs te worden. Zelf ging hij naar de AMS. Hij was ooit NDP-propagandist, maar koos onder familiale druk voor Pendawalima, waar hij later zelfs voorzitter van werd. In een interview voor de verkiezingen gaf hij aan dat Desi Bouterse niet zijn favoriete kandidaat was, maar ook dat hij nooit ‘nee’ kan zeggen. Hij is er voorstander van dat computeronderwijs vanaf de basisschool wordt ingevoerd.
Martinus Sastroredjo (KTPI), geboren in Coronie en de jongste zoon uit een gezin met dertien kinderen, is de nieuwe minister op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RoGB). Dat ministerie, dat in 2005 ter gunste van Pertjajah Luhur werd gecreëerd, is zeker en vast het meest omstreden ministerie van Suriname. Sastroredjo wacht dus geen makkelijke taak. In eerste instantie wilde de Mega Combinatie dit ministerie trouwens terugbrengen onder de vleugels van Natuurlijke Hulpbronnen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Sastroredjo werkte voor zijn benoeming als minister als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Hendrik Setrowidjojo (PL) komt terug als minister van  Landbouw, Veeteelt en Visserij. Volksalliantie is blij dat ze nu een productieministerie op naam kan schrijven. Tijdens zijn ministerschap op Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft Setrowidjojo minder huizen kunnen opleveren dan gepland. Geboren in 1956 in Commewijne, studeerde hij bouwkunde. In 2001 werd hij onderdirecteur van het directoraat volkshuisvesting. Hij was medeverantwoordelijk voor het kiesprogramma waarmee PL op 25 mei naar de kiezer trok. Hij zal dus wel weten wat er in staat en dus kunnen we hem er op afrekenen.
Celsius Waterberg (BEP) krijgt als minister van Volksgezondheid een tweede kans om een Algemene Zorgverzekering (AZV) in te voeren. Hij is zelf arts, maar kwam in een lastig parket toen bleek dat vervallen aidsremmers werden verstrekt. Tijdens zijn ministerschap kreeg hij regelmatig te kampen met stakingen bij onder meer ziekenhuizen en Bureau Openbare Gezondheidszorg. Hij staat niet bekend om zijn verfijnde retoriek. Zo noemde hij het OKB “een familiekliek van voorzitter Van Dijk-Silos”.-.
Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

22-09-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics