Nickerie.Net, woensdag 06 oktober 2010


Springvloed op komst ‘Mensen moeten alert blijven’

Ivo Evers, 06/10/2010

Paramaribo - Met de ellendige springvloed van afgelopen september in het achterhoofd, houdt de samenleving (en vooral die in Nickerie) de adem in op wat deze week komen gaat. Wetenschappers zijn echter voorzichtig in hun voorspellingen. “Iedereen moet alert blijven, maar we hoeven ons geen grote zorgen te maken”, stelt Roel Oehlers van de meteorologische dienst.

In Nickerie liepen vorige maand flinke delen land onder water na een onverwacht heftige springvloed. De gemeenschap daar neemt nu voorzorgsmaatregelen en heeft op verschillende plekken ophogingen geplaatst met zand en klei. Districtscommissaris Bhagwathpersad Shankar riep op om deze actie te ondernemen. De springvloed die voor grote problemen zorgde was echter veel heftiger dan normaal en de kans op herhaling is volgens Oehlers ditmaal klein.

Ook het politiebureau in Nickerie bleef niet bespaard door de springvloed die het rijstdistrict en andere delen van het land midden september teisterde. Deze wordt wordt opnieuw een hoge waterstand verwacht in de rivieren, maar deskundigen verwachten dat dit minder heftig zal zijn dan vorige maand.-. dWTarchief

“Een passerend lage drukgebied in de omgeving van Trinidad zorgde voor opstuwing van het water in deze regio. De stroming van de zee werd beďnvloed en die samenloop zorgde voor overstromingen.” Het lage drukgebied dat de oorzaak was van de verhevigde springvloed in Suriname ontwikkelde zich later tot de orkaan Karl in de Golf van Mexico. Acht mensen kwamen door die orkaan om het leven; dertigduizend Mexicanen raakten dakloos. Of deze klimatologische ontwikkelingen vaker voor problemen in Suriname gaan zorgen, durven wetenschappers nog niet te zeggen.

Klimatoloog Sieuwnath Naipal, die verbonden is aan de Anton de Kom Universiteit, zegt wel dat deze week een kleine kans is op een herhaling van vorige maand: “Er zijn op dit moment geen orkanen in de buurt, de afgelopen keer was een uitzonderlijke situatie.” Maar klimaatsveranderingen zorgen wel degelijk voor stevigere wind, waardoor het water wordt opgestuwd. Als dat samenvalt met springtij, dan zal dat (met een stijgende zeespiegel en een kust die steeds kwetsbaarder wordt) voor heftige overstromingen zorgen. Niet alleen Nickerie kan slachtoffer worden, ook Paramaribo zal de gevolgen ondervinden. Op langere termijn zijn dus een aantal maatregelen nodig.

Naipal gelooft in eerste instantie in structurele voorlichting: “Niemand in Nickerie weet waar hij of zij aan toe is, omdat de informatieverstrekking tekort schiet. Daar is een rol weggelegd voor de universiteit en andere instellingen. Zij moeten aandacht aan deze zaak schenken. Dat blijft nu uit en dan is het terecht dat mensen paniekerig reageren. Voor velen is het nu hopen en geloven in plaats van rationeel nadenken”.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

06-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics