Nickerie.Net, zondag 24 oktober 2010


Onderzoek naar handlangers drugstransporten

23/10/2010

Paramaribo - Politie en douane zijn een onderzoek gestart naar mogelijke handlangers die hebben meegewerkt aan drugstransporten via de Nieuwe Haven. Suriname is binnen twee maanden drie keer in verlegenheid gebracht, nadat drugs afkomstig uit het land in vracht is gevonden in Engeland, Bulgarije en Pakistan. In totaal gaat het om meer dan 400 kilo cocaďne.

Na de laatste drugstransport is spoedoverleg gevoerd tussen de leiding van de douane en politie, die een diepgaand onderzoek hebben ingesteld naar personen die werkzaamheden hebben verricht op de bewuste dagen van afvaarten.

Dit bevestigen August van Hamme, hoofd van de Douanedienst, en Krishnakoemarie Mathoera, hoofd van de Justitiële dienst, in afzonderlijke gesprekken met dWT. “En indien blijkt dat er handlangers (onder wie douaniers) hebben meegeholpen zullen die zeker worden gestraft”, verzekert Van Hamme. Op 1 november wordt overigens de containerscan op de haven officieel in gebruik genomen. Hoewel de datum hiervoor al vaststond, “hopen wij dat dit zal leiden tot het indammen van de drugstransport en dat wij de successen die al met scans worden geboekt op de luchthaven kunnen evenaren”, zegt de douanechef.

Nu wordt op de haven proefgedraaid met de nieuwe scan. Verder worden drugshonden ingezet, die echter niet altijd beschikbaar zijn. Mathoera wijst op de enorme schade die is aangericht aan het imago van het land. De vele successen die de afgelopen jaren zijn geboekt, en waarvan ook melding wordt gemaakt in Amerikaanse drugsrapporten, worden hierdoor overschaduwd. “Ik maak me vooral zorgen over de positie van Suriname” als doorvoerland voor drug en de consequenties die dat kan hebben op plaatsing op het nieuwe VS-drugsrapport dat moet uitkomen. “We moeten met z’n allen goed nagaan wat voor schade er wordt aangericht en we moeten beleid maken voor hardere aanpak. Bovendien is het niet een kwestie die alleen de regering regardeert, maar de totale samenleving”, benadrukt het hoofd van de Justiële dienst. “We moeten alert blijven”.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics