Nickerie.Net, maandag 25 oktober 2010


Suriname kan profiteren van ‘Singapore-aanpak’

Geplaatst: 25/10/2010

Paramaribo -  Een ‘Singapore-aanpak’ kan Suriname tot topeconomie maken op gebied van biobrandstoffen en emissierechten. Deze mening is Hans de Boer, econoom,ondernemer en voorzitter van MKB Nederland,toegedaan. De Boer was ten tijde van het kabinet Balkenende lid van het Innovatieplatform, met als belangrijkste opdracht de bevordering van ondernemerschap. De econoom is van mening dat met de ‘Singapore-aanpak’, ideeën daadwerkelijk kunnen worden omgezet in realiteit. “Singapore kiest een technologisch speerpunt, bijvoorbeeld Biosciences, koopt dan uit het buitenland de beste professoren en lectoren voor zijn universiteit en onderzoekslaboratoria. Het land betaalt deze hoogleraren een hoog salaris en keert nog veel hogere bonussen uit indien deze hoogleraren hun kennis weten om te zetten in concrete investeringen en nieuwe business. Dat zou Suriname ook moeten proberen, maar dan op het gebied van bosbouw, ethanolplantages en ecocredits ten behoeve van de handel in emissierechten”, licht De Boer zijn aanbeveling toe.

De Boer stelt dat de wetenschappers verbonden zouden moeten worden aan de bestaande hogere onderwijsinstituten, alwaar hun werkzaamheden dienen te worden ingekaderd in een netwerk van internationale bedrijven die reeds actief zijn op de genoemde gebieden. Dat geeft volgens de econoom de beste garanties om van kennis ook economische activiteit te maken. Hij wijst op twee bijkomende voordelen van deze benadering. “In de eerste plaats geeft deze richting extra ondersteuning aan het reeds aanwezige succes van het ecotoerisme naar Suriname. Op de tweede plaats heeft zo’n strategische keuze grote communicatieve waarde naar het buitenland. Met zo’n onderwerp zet je Suriname als serieuze economie op de mondiale investeringskaart, aldus De Boer. Hij is van oordeel dat Suriname zo’n richting voor minimaal vijf jaar moet vastleggen en er per jaar zo’n drie miljoen dollar in moet investeren. “Dat geld is er in Suriname en zal een zeer lucratieve investering blijken.” De Boer is van oordeel dat de goede economische resultaten die Suriname de laatste 10 jaar heeft geboekt veel beter moeten worden gecommuniceerd in het buitenland. Die geven een basis om het ondernemerschap in Suriname en de buitenlandse investeringen een grote stimulans te geven.

De impulsen zouden langs twee economische beleidslijnen moeten geschieden. De Boer: “De eerste lijn is de bevordering van ondernemerschap vanaf de scholen. Dat ondernemerschap moet je niet te veel willen sturen, laat het afhangen van de creativiteit van je jong talent. Bidt ervoor en laat je vervolgens verbazen. De tweede lijn is een actieve sturing op het sterke punt van de Surinaamse economie, namelijk haar hoge eco-gehalte.” De econoom volgt daarin de aanbevelingen van de futuroloog Adjied Bakas, zelf van Surinaamse afkomst. Hans de Boer is deze week in Suriname en spreekt op dinsdag 26 en woensdag 27 oktober 2010 in verband met de opening van het nieuwe schoolgebouw van Hogeschool Inholland Suriname aan de Burenstraat.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /Dagblad Suriname

24-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics