Nickerie.Net, vrijdag 29 oktober 2010


Ophef Suriname over salaris bankpresident

Door correspondent Hennah Draaibaar

Suriname is in rep en roer vanwege het bekend worden van het salaris van de president van de Centrale Bank, Gilmore Hoefdraad. Dinsdag bevestigde de minister van FinanciŽn Wonny Boedhoe dat Hoefdraad een salaris van bijna 20.000 euro per maand gaat verdienen. Dit is door de raad van ministers goedgekeurd.

Een spotprent van de nieuwe centrale bankpresident Gilmore Hoefdraad

Hij verdient daarmee meer dan president Bouterse, die maandelijks nog geen tienduizend euro verdient. De voorganger van Hoefdraad, Andrť Telting, verdiende ongeveer 6.500 euro per maand. Hoefdraad ontvangt het hoogste salaris dat uit de landskas wordt betaald aan iemand in een publieke functie.

Minister Boedhoe geeft aan dat de salarisverhoging een afspraak is tussen Hoefdraad en Bouterse. Volgens haar had Hoefdraad een goed salaris bij zijn vorige werkgever en de afspraak was dat hij er financieel niet op achteruit zou gaan. Hoefdraad komt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Reactie Bouterse

President Bouterse zegt dat Hoefdraad zijn geld meer dan waard is. "Het gaat niet alleen om zijn werk bij de Centrale Bank", zei Bouterse vandaag, "maar ook om zijn internationale netwerk waarmee hij Suriname op de kaart kan zetten".

Bouterse begrijpt de commotie niet. "Er zijn hier bakra's (blanken, red.) die net zo veel verdienen, maar daar hoor je niemand over." Hoefdraad zegt het werk niet voor minder te kunnen doen, omdat hij hypotheekverplichtingen heeft en de studie van zijn zoon moet betalen.

Spotprenten

Op straat is dit salaris het gesprek van de dag. "Weet u wat ik met 80.000 Surinaamse dollars kan doen? Elke maand een huis bouwen. En dan nog houd ik voldoende over om great van te leven", zegt een oudere man die zich met zijn boodschappen naar de bus haast. "Ik dacht dat ze iets zouden doen voor de ouderen in de samenleving. Waarom gaat het geld naar zo'n jonge man die nog kan werken?"

Op Facebook is de eerste protestgroep over dit onderwerp al verschenen.

Uitspatting

Voor Bouterse is de salariskwestie van Hoefdraad de zoveelste financiŽle uitspatting sinds het aantreden van zijn regering.

Eerder kwam de minister van openbare werken, Ramon Abraham, in opspraak omdat hij zijn kantoor voor bijna 160.000 euro heeft laten verbouwen. Ook de aanschaf van dure dienstauto's en een regeling met de Surinaamse luchtvaartmaatschappij voor het uitvoeren van overheidsvluchten, roept bij grote delen van de bevolking irritatie op.

Bezuinigingen

Bij het aantreden had Bouterse duidelijk gemaakt dat de financiŽle positie van de staatskas zodanig is, dat er overal bezuinigd moest worden. Salarisaanpassingen voor ambtenaren die door de vorige regering waren toegezegd, werden door de regering Bouterse in de ijskast gezet.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NOS

29-10-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics