Nickerie.Net, woensdag 03 november 2010


India stelt halfmiljard US$ kredietlijn beschikbaar

Beta Debidien, 02/11/2010

NIEUW-NICKERIE - India heeft Suriname een kredietlijn van 500 miljoen Amerikaanse dollar aangeboden die na vijftien jaar kan worden terug betaald tegen 1,7 procent rente per jaar. “Deze mogelijkheid kan goed worden besteed aan projecten die de regering wil uitvoeren in de komende jaren”, weet parlementariër Rashied Doekhie.

Hij reisde twee weken geleden in opdracht van president Desi Bouterse naar de Aziatische grootmacht af voor een Fact Finding Mission, omdat vorige regeringen afspraken hadden lopen met de regering van India.

“Wanneer de president je afvaardigt met een fullpower machtiging, betekent dat dat je zaken mag afspreken en tekenen, wat ook gebeurd is”, legt Doekhie uit. Volgens hem ligt er nog een oude kredietlijn van 30 miljoen US dollar die door Suriname moet worden ingevuld. “Dit moet eerst geschieden, zodat wij in fase twee gebruik kunnen maken van andere mogelijkheden.” Suriname mag zelf kiezen in welke sector de middelen te besteden. Als prioriteit stelt Doekhie onder andere de landbouwsector, een cashewteeltproject, visserij, woningbouw, vuilophaal, padiekafverbrandingsinstallatie en alle andere sectoren waar het land economisch voordeel aan zal hebben.

Met een Indiase ondernemer zijn ook mogelijkheden besproken om een integrale oliepalmproject op te zetten in Suriname. “We hebben zelfs een moderne melkcentrale gratis daar liggen, waar voorgaande regeringen geen gebruik van hebben gemaakt.” Doekhie vindt het maar jammer dat “onze mensen” zich niet aan hun woord hebben gehouden en heel wat kansen onbenut hebben gelaten. Hij heeft heel goede resultaten geboekt in India.

Bij zijn aankomst in Suriname zaterdag, heeft Doekhie verslag uitgebracht aan president Bouterse over de besprekingen die hij heeft gevoerd met in totaal 47 bedrijven die allen belangstelling hebben getoond te willen investeren in ons land. Doekhie zegt dat de president heel enthousiast is over de mogelijkheden die de Indiase regering biedt aan Suriname.

De president heeft intussen een commissie benoemd onderleiding van Winston Caldeira die samen met Doekhie de zaken zal doornemen. De regering gaat nu moeten beslissen wat ze willen doen met de mogelijkheden “en als deze regering het wil doen zoals die van ex-president Venetiaan, dan moeten ze het maar doen. Maar dan is dit land ook verloren, want vorige regeringen hebben de ontwikkeling van Suriname twintig tot dertig jaren achtergehouden”, aldus Doekhie.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

03-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics