Nickerie.Net, vrijdag 05 november 2010


Divali - achtergrond informatie

Als de nachten langer en kouder worden - bij de nieuwe maan van de maand Kartik (oktober/november) - viert men het HindoeÔstische feest: Divali Divali is het enige feest dat heel India verenigd. Traditioneel is het bekend als "Het feest van het licht". In de praktijk worden kleine lampen (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel Ghee. Dit geheel heet de Dia. Deze aangestoken Diya's worden in elke ruimte van de woning neergezet.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. Echter in het buitenland steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd wordt geassocieerd met succes en hoop.

Divali

Tijdens Divali wordt ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd en wordt hij gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoe feestdagen significeert Divali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi (godin van rijkdom/overvloed/succes/vrede) eert.

Maar door iedereen wordt het gevierd met evenveel spiritualiteit en staat Divali voor vernieuwing in het leven.

Divali is een van de best gevierde feesten binnen de hindoecultuur. Het verenigd alle leden van de gemeenschap, jong, oud, rijk of arm. De Diyaís verwelkomen godin Lakshmi in elk huis, vandaar dat men op zo'n avond thuisblijft.

Divali wordt eigenlijk in 5 dagen gevierd. Het unieke van Divali is het harmonieuze van de 5 filosofieŽn. Als we elke van deze 5 dagen vieren met ware begrip, dan zal dit ons leven verrijken. Elke dag heeft zo zijn eigen rituelen en mythes:

# De eerste dag is genoemd Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.

# De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.

# De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijke dag van de Laxmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.

# De vierde dag is genaamd Padwa, welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindus.

# De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj. Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

Divali is een festival van geluk/helderheid/pracht en vreugde. Het is het feest van het licht en wordt gevierd met groot enthousiasme door alle hindoes over de gehele wereld.

Divali is een van de belangrijkste en kleurrijke hindoefeesten. Het Divali-feest staat voor overwinning van het goede op het kwade, welke in heel veel landen wordt geuit door het aansteken van vuurwerk. Op zo'n dag zoeken familieleden en vrienden elkaar op door met elkaar te bellen en wensen elkaar dan veel geluk toe (Subh Divali). Ook worden er altijd lekkernijen klaar gemaakt, altijd is dit zoetigs.

De gebruiken

Divali betekent letterlijk: rij van Diya's. Diya's zijn van klei gebakken kommetjes, voorzien van een pit en gevuld met olie. Op dit feest worden deze Diya's overal in en rond het huis geplaatst. Hoe rijker men is, hoe meer Diya's men heeft. In rijen worden ze op vensterbanken, balkonbalustrades en als men een plat dak heeft, langs de gehele lengte van de dakrand geplaatst.

Ze worden aangestoken en met deze fraaie verlichting nodigt men Lakhsmi, de godin van geluk, voorspoed en rijkdom, uit om het huis te bezoeken en de bewoners te zegenen. Vanwege haar kwaliteiten zijn het vooral winkeliers en handelaren die dit feest uitbundig vieren en hun huis in een weelde van licht laten baden. Maar ook de minder fortuinlijken (lees kasten) zullen op deze dag de godin niet vergeten. In de hoop dat het geluk voor hen nog komen moet, zetten ze het welkomstlicht voor hun deur, ook al zijn het maar een paar Diya's. Een dag tevoren of op de dag zelf geeft men het huis een grondige schoonmaakbeurt. Wanneer het begint te schemeren voert een van de oudere vrouwelijke familieleden voor de deur van het huis een korte plechtigheid uit. In gebed wendt zij zich tot de godin, looft haar eigenschappen en verzoekt haar om toch vooral te komen. Voor zich heeft zij een koperen bord waarop vijf Diya's staan.

Nadat zij die heeft aangestoken houdt ze baar handen even in de warmte boven de lampjes en brengt ze vervolgens naar haar voorhoofd. De andere aanwezigen volgen haar voorbeeld. Als er nog meer Diya's zijn worden ze nu aangestoken. Intussen verjaagt de vrouw des huizes de armoede. Ze slaat met een stok op een wan, een rieten mand waarmee rijst gezift wordt, en maakt een rondgang door alle vertrekken van het huis, waarbij ze roept: "Lakshmi kom binnen, armoe verdwijn!" Als ze klaar is loopt ze het erf op naar achteren, waar het huisvuil gestort wordt. Daar gooit ze de stok en de wan weg, roept nog een keer 'blijf hier!' en voegt zich dan weer bij haar familie. Als het gezin dochters heeft neemt de oudste het koperen bord met de vijf Diya's en gaat het huis in om in de belangrijkste vijf vertrekken een Diya te zetten. De andere lampjes worden rond het huis geplaatst. Voor de vrouwen is het nu tijd om Amavas ka kajal te maken, het oogzwart van de nieuwe maan. Ze wrijven een plaatje ijzer met olie in en houden dat boven een van de Diya's. Weldra vormt zich op het plaatje een laagje roet. Deze vette roet is de kajal, het oogzwart en de rest van het jaar wordt ze aangebracht om het 'boze oog' af te wenden. Nadat men zich te goed heeft gedaan aan een vegetarische maaltijd, brengt men de rest van de avond door met dobbelen.

Kleine, symbolische bedragen worden ingezet en men gelooft dat succes in huis wordt gehaald door op deze avond te spelen. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Dit feest wordt gevierde in AziŽ, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen van Groot-BrittanniŽ en Nederland.

Divali ook wel Diwali of Deepavali valt elk jaar op een andere datum:

5 november 2010

26 oktober 2011

13 november 2012

3 november 2013

23 oktober 2014

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /Beleven.org

05-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics