Nickerie.Net, zaterdag 25 december 2010


Bom binnen BEP gebarsten ‘Alendy wou nooit deze regering’

Pieter Van Maele, 24/12/2010

Paramaribo - Na maanden van twisten is de chaos binnen de partij voor ‘Broederschap en Eenheid binnen de Politiek’ (BEP) compleet. Gisterenavond bevestigde het hoofdbestuur van de partij de wens om Linus Diko, minister van Regionale Ontwikkeling, uit de partij te zetten als hij niet op bepaalde eisen wil ingaan. Zo moet Diko de twee ontslagen onderdirecteuren op zijn ministerie terugnemen en akkoord gaan met een vertrek uit A Combinatie. Indien Diko de eisen niet inwilligt, dan mag ook president Bouterse zich alweer opmaken voor een aanvraag tot het ontslag van een minister. Ingaan op de eisen is echter het laatste waar Diko aan denkt. “Alendy wou nooit in deze regering stappen. Ik heb intern voorgesteld hem zelf te vervangen”, doet hij uit de doeken.

Het was gisteren een vreemde dag binnen de BEP. Toen dWT partijvoorzitter Caprino Alendy enkele uren voor de explosie belde, beweerde hij dat alles ‘stabiel’ was. “Het standpunt van de BEP is duidelijk, we gaan weg uit A Combinatie. We zijn altijd een stabiele partij geweest, ondanks enkele dissidenten”, verzekerde Alendy. Enkele uren later, toen het nakende ontslag van Diko bekend werd, barstte de bom. “Een stabiele partij? U moet maar eens de historie van deze partij bekijken, van stabiliteit is weinig sprake.

De voorzitter doet alsof hij de partij is, maar de BEP is groter dan zijn kliekje”, valt Diko aan. De minister geeft prompt enkele voorbeelden die dat moeten bewijzen. “Alendy was de enige die de kandidatuur van Alice Amafo op de Abop-lijst weigerde. Het is zijn schuld dat we een deel van de verkiezingen gemist hebben. Na de verkiezing van Jenny Simons tot parlementsvoorzitter bespraken de structuren of we met Mega Combinatie verder moesten.

Alendy was de enige die met Nieuw Front wou blijven en zich op de structurenvergadering onthield. Waarom? Omdat Nieuw Front hem het vicepresidentschap had beloofd.” Alendy weerlegt die beschuldigingen met klem. “Dit is larie! Het is duidelijk dat Diko nu in de gunst van de president wil komen. Neem van mij aan, dat u dit niet moet geloven.”

De openlijke ruzie binnen BEP komt niet als donderslag bij heldere hemel. De partij miste eerder al de verkiezingen in drie kiesdistricten, maakte ruzie met combinatiepartner Abop over de invulling van ministerposten, stapte daarna uit A Combinatie en rekent nu af met interne dissidenten. Diko is duidelijk niet onder de indruk en slaat hard terug. “Ik heb van de Ware Tijd moeten vernemen dat de partij hierover zou vergaderen.

Als ze denken dat dit hun politieke cultuur is, dan moeten ze het maar weten.” De eisen die de partijtop hem stelt, gaat hij niet inwilligen. “De partijtop is wel de laatste die mij kansen moet aanbieden. Mijn kansen krijg ik van mijn achterban, en die mensen zijn duidelijk. Ze willen in A Combinatie blijven.” Hij is ook niet van plan de twee ontslagen onderdirecteuren terug te laten keren.

Geen zorgen Bert Eersteling, woordvoerder van de partij, benadrukte gisterenavond na de bestuursvergadering dat Diko niet op staande voet uit de partij ligt. “We zijn geen dictators. Wel hebben verschillende kernen gisterenavond harde woorden gesproken over het gedrag van Diko. Het besluit van het bestuur zal nu worden meegedeeld aan alle kernen. Pas als die op een algemene ledenvergadering tot ontslag overgaan, ligt Diko er uit. Het bestuur van de partij kunt u zien als een ‘conceptbeslissing’.” Zelfs als het zo ver komt, dan nog maakt Diko zich niet echt zorgen. “De president is wijs, hij zal pas een besluit nemen met gegronde redenen. Ik blijf zelfverzekerd.”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

25-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics