Nickerie.Net, maandag 27 december 2010
Omstreden mediawetten in Hongarije en Venezuela
AMSTERDAM – Zowel in Hongarije als in Venezuela zijn afgelopen nacht wetten aangenomen die de vrijheid van de media stevig aan banden leggen. Hongarije krijgt ‘Europa’s strengste mediawet’, in Venezuela ‘wordt het recht op informatie beperkt’. Hongarije Maandagnacht stemde de volksvertegenwoordiging van Hongarije in met wat critici zien als Europa’s strengste mediawet. Onder de wet gaat de omstreden mediawaakhond NMHH bepalen of journalisten ‘moreel’ en ‘objectief’ berichten. Voor publicaties die niet voldoen aan deze normen kunnen hoge boetes volgen.
Die kunnen oplopen tot ruim 700.000 euro voor omroepen en 90.000 euro voor onder meer kranten en websites. Nieuwsprogramma’s mogen straks maximaal 20 procent van hun tijd aan misdaad besteden. Anders zou het volk nerveus worden. Demonstranten in de Hongaarse hoofdstad Budapest hebben hun mond afgeplakt uit protest tegen de mediaplannen van de regering. © epa
Demonstranten in de Hongaarse hoofdstad Budapest hebben hun mond afgeplakt uit protest tegen de mediaplannen van de regering. © epa
Gisteren al besloot het parlement de macht van de NMHH op te nemen in de grondwet. Volgens de nieuwe bepaling is er geen parlementaire controle op de verordeningen die NMHH uitvaardigt. De president van NMHH is reeds door premier Orban voor negen jaar benoemd.
Veel fracties in het Europarlement zijn fel gekant tegen deze wet. De partij van premier Orban, Fidesz, maakt in het Europarlement overigens deel uit van de EVP. Dat is de partij waar bijvoorbeeld ook het CDA en de partij van Silvio Berlusconi inzitten. Pikant is ook dat Hongarije op 1 januari het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt van België.
Venezuela Ook in Venezuela zijn strenge mediawetten aangenomen. Vlak voor de dag dat de Venezolaanse president Chávez in het parlement te maken krijgen met een stevigere oppositie, heeft de Nationale Assemblee snel nog enkele controversiële wetten aangenomen. Een daarvan legt het internetgebruik aan banden.
Zo mogen onder de ‘Sociale Verantwoordelijkheid-Wet’ geen berichten en afbeeldingen meer worden geplaatst die getuigen van disrespect voor de autoriteiten, die haat en geweld initiëren of promoten, of die angst onder de bevolking zou kunnen aanwakkeren.
Ook radio en tv worden aan banden gelegd. De uitzendvergunningen voor stations worden teruggebracht van 20 naar 15 jaar. Maar vergunningen kunnen ook worden ingenomen van media-organisaties die meer dan één keer de wet zouden hebben overtreden. Dat zou een gevaar kunnen vormen voor Globovision, een televisiestation dat anti-Chávez is, en zes zaken tegen zich heeft lopen.
Critici zijn furieus, maar volgens Chávez is er niets aan de hand. ‘We elimineren het internet niet, en we censureren het ook niet. We beschermen onszelf tegen misdaden, cybermisdaden.’
Maar volgens Frank de Prada, uitgever van de nieuwssite Noticias 24, beperkt de wet niet alleen de vrijheid van meningsuiting van burgers, maar ook hun ‘recht op informatie’.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net/ de West |
26-12-2010 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2010. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics