Nickerie.Net, donderdag 06 januari 2011


‘Suriname steeds afgestraft in Caricom’ Amerikaans rijstlust Jamaica geweigerd

Eliézer Pross, 06/01/2011

Paramaribo - Suriname en Guyana blijven de hofleveranciers van rijst aan Jamaica en de overige Caricom-lidlanden. Jamaica’s tweede poging om toestemming te krijgen van de regionale raad van handelsministers (Coted) om rijst van de Verenigde Staten te importeren is afgewezen. Dit bevestigt Nationale Coördinator van de Rijstsector, Badresein Sital. Hoewel Sital ingenomen is met het besluit van Coted, is hij niet in juichstemming. “Caricom heeft zijn voordelen, maar er moet sprake zijn van equal dealing (eerlijke concurrentie ... red.) Wij worden consequent en structureel weggeconcurreerd. Dit is niet de eerste keer dat zij dit proberen te doen en Suriname en Guyana worden steeds afgestraft binnen Caricom, terwijl de grote lidlanden worden vrijgepleit”, aldus Sital.

De regionale behoefte aan rijst bedraagt 400.000 ton. Jamaica hoeft niet buiten Caricom te kijken om rijst te importeren. “Suriname en Guyana kunnen met een jaarlijkse productie van 600.000 ton de totale behoefte in de regio dekken”, zegt Sital.

Volgens hem is het echter het verhaal achter de de laatste poging van Jamaica, dat een bittere nasmaak achterlaat. Het Caribische grooteiland wilde namelijk toestemming om padie uit de Verenigde Staten een jaar lang te importeren “ten behoeve van een rijstpelmolen op het eiland die 100 procent een Amerikaans bedrijf is. Geen staatsbedrijf of behorende tot lokale investeerders”. De situatie is dus Amerikaanse investeerders die munt willen slaan door de regels van Caricom te omzeilen. Binnen de Caricom Eenheidsmarkt dienen lidlanden hun goederen zoveel mogelijk intern te betrekken, mits de behoefte niet intern bevredigd kan worden. Is dat geval dan wordt dispensatie verleend om de goederen buiten de regio tegen nul procent invoerrechten te betrekken.

Sital beschrijft ook een andere situatie van “afstraffing” voor Suriname en Guyana in het geval van ureum (kunstmest). “Het is ook weer een buitenlands bedrijf, uit Canada, met een plant op Trinidad. Zij halen ureum helemaal uit Canada, verpakken het op Trinidad en verkopen het hoger dan de wereldmarkt prijzen aan ons door.” Door het beleid van de regering om diverse markten aan te boren, zoals Brazilië en Venezuela in Mercosurverband, kunnen de problemen binnen Caricom worden omzeild.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

06-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics