Nickerie.Net, maandag 24 januari 2011


Bouterse in drugs? ‘Business as usual!’

‘Maar dat wisten we toch al lang? Hij is er zelfs voor veroordeeld in Nederland maar woont in Suriname. Waarom zou hij dan na de veroordeling gestopt zijn?’ De man op terras Scorpio in Paramaribo discussieert achter een Djogo met zijn vrienden over de berichten dat zijn president, Desirée Delano Bouterse, tot in ieder geval 2006 betrokken is geweest bij drugshandel. Het deert hem niet: ‘This is business as usual’.

Drugscrimineel Desi Bouterse

Erg druk lijkt de gemiddelde Surinamer zich niet te maken over de Wikileaks ‘cables’ die de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes in 2006 vanuit Paramaribo naar het State Department in Washington stuurde en die via NRC en RTL naar buiten zijn gekomen. Surinamers zijn gewend aan het drugsimago van hun president en land. De berichten dateren bovendien van 5 jaar geleden, toen Bouterse nog parlementariër was. Interessanter is de vraag hoe lang Bouterses arm in het Suriname van vandaag nog is.

Politiepost

Een vriendelijke politieagent vraagt door het geopende autoraam om de paspoorten en de autopapieren. Het is een onverwacht tafereel, zo vlak voor de de slaperige hoofdplaats Totness in het cocosdistrict Coronie. Maar de reiziger die vanuit de grensplaats Nieuw Nickerie over de rustige Oost-West verbinding richting Paramaribo rijdt, ontkomt niet aan de douane-achtige ‘honderd-procentscontrole bij de politiepost langs de weg. Terwijl de vriendelijke agent de papieren controleert loopt een collega van hem rond de auto en bestudeert het voertuig aan de buitenkant.

‘Backtrack’

Suriname is vijf keer zo groot als Nederland. De grens van bijna drieduizend kilometer lengte is nauwelijks te bewaken. De rivieren, bossen en zee zijn vrij toegankelijk en slechts op een enkele plaats is er controle mogelijk op het transport van verboden goederen, zoals wapens of drugs. Ook de grens met Guyana, gevormd door de Corantijn, is zo lek als een mandje. Vanuit de Guyanese grensplaats Springlands stap je op elke gewenste plaats in een ‘Backtrack’-bootje dat je even later op een plek naar keuze op de Nickeriaanse Zeedijk afzet. Met een auto ben je daarvandaan 3 uur later in de Surinaamse hoofdstad. De aanvoerwegen naar de hoofdstad Paramaribo zijn voor de politiecontroles het meest voor de hand liggend.

Brutaal

De papieren zijn in orde. Maar of de kofferbak ook even open mag. Binnen in het kantoortje volgen nog eens twee politiemannen de inspectie van de collega’s door de ramen. Op het bureau liggen zware wapens. Tot de val van de regering Venetiaan in mei 2010, is het ministerie van Justitie geleid door Chandrikapersad Santokhi. Bouterse noemt de minister in die tijd vaak gekscherend ‘Sherrif’. De sneer van Bouterse in de richting van de wetshandhavers heeft een simpele achtergrond. ‘Sherrif’ treedt op tegen de ongebreidelde cocaïnetransporten die met de dag brutaler worden. Vliegtuigjes landen op illegale airstrips in het binnenland waar de goederen worden overgedragen die in Colombia zijn ingeladen.

Cessna

Maar niet alleen in het binnenland wordt de cocaïne gedropt. Een bewoner van Morgenstond, een buitenwijk van Paramaribo, vertelt hoe hij een Cessna zonder registratie laag zag overkomen. Op een stuk braakliggend land, ruim een kilometer van zijn huis, wordt een pakket gedropt waarna het toestel gas geeft en weg vliegt. ‘Sherrif’ maakt een einde aan deze onbeschaamde praktijken door de drugsbestrijding prioriteit in het beleid te geven. De huidige regering Bouterse zegt bij monde van Santokhi’s opvolger Martin Misiedjan het beleid voort te zetten.

Populair

Volgens Procureur Generaal Subhaas Punwasi is Suriname niet meer een primair doorvoerland. ‘De maatregelen die door Santokhi zijn genomen hebben ervoor gezorgd dat de criminelen nu aan andere landen voorkeur geven. Maar Suriname blijft populair als secundair doorvoerland. De contacten met Nederland zijn intensiever dan bijvoorbeeld de banden tussen Guyana en de voormalige kolonisator Engeland.’ En dus ligt de route Colombia – Guyana – Suriname – Europa voor de hand. De Oost West verbinding maakt daarvan deel uit. En zo worden er op dat traject, ook onder de huidige regering, regelmatig cocaïnetransporten onderschept. Afgelopen vrijdag nog was de vangst vijf kilo: uit Guyana.

‘Smoking gun’

Dat Bouterse, zoals de Amerikanen beweren, bij de Guyana-route betrokken is geweest is niet denkbeeldig. Bouterse is een man van het volk en hij begeeft zich in alle lagen van de maatschappij. Zo werd hij in Nieuw-Nickerie ooit aangetroffen met een drugsverdachte. Ook de toenmalige gewestelijk politiecommandant George Biervliet was van de partij. Minister Santokhi ontsloeg de politieman daarop uit zijn functie. Minder dan een week na Bouterses beëdiging als president, kreeg Biervliet van het nieuwe staatshoofd de leiding over de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). De CIVD ressorteert rechtstreeks onder de president. Net zoals de nieuwe, door Bouterse opgerichte, elite beveiligingsdient CTU (Counter Terrorism Unit) waar zijn zoon Dino deel van uitmaakt . Dino, die veroordeeld is voor een grootschalige wapendiefstal in 2003 uit het depot van de CIVD. Op basis van ‘circumstantial evidence’ kan de conclusie snel getrokken worden dat Bouterse en mensen uit zijn omgeving bij een ‘Wapens voor Drugs’-constructie betrokken waren. Maar de 'smoking gun' ontbreekt.

Aanslagen

In de correspondentie van ambassadeur Barnes aan Washington krijgt Bouterse nog meer beschuldigingen naar zijn hoofd. Hij zou aanslagen beraamd hebben op Santokhi en procureur Punwasi. Santokhi wil daar nu niet op reageren. Hij is recentelijk benoemd als voorzitter van de Cicad, het drugs-informatie instituut van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). En in die functie is diplomatie geboden. Bovendien is Santokhi parlementariër voor de oppositiepartij VHP in De Nationale Assemblee. Een aanval op president Bouterse zou te gemakkelijk als politieke moddergooierij bestempeld kunnen worden.

Destabilisatie

Maar in november 2007, toen hij nog minister was in de regering Venetiaan, deed Santokhi openlijk beschuldigingen aan het adres van Bouterse en de zijnen. Bouterse en diens achterban zouden een ‘grootschalige destabilisatie’ van Suriname in voorbereiding hebben die onder zou bestaan uit geplande moordaanslagen op Santokhi zelf en andere belangrijke functionarissen. Santokhi zei toen verder ‘harde informatie’ te hebben dat er ‘mensen uit het buitenland’ zijn ingehuurd om de aanslagen te plegen en chaos in het land te veroorzaken. In het scenario zou ook een rol zijn weggelegd voor ‘exponenten van de georganiseerde misdaad’ . Santokhi stelde de Surinaamse bevolking desondanks gerust. ‘We hebben veel geïnvesteerd in inlichtingendiensten en hulp van buitenaf is op dit moment nog niet nodig.’

‘Gevoelige Bronnen’

Wie indertijd de informanten van de Amerikanen zijn geweest wordt uit de berichten in NRC-Handelsblad niet duidelijk. Net zoals de informanten op de andere ambassades zijn ook de Amerikanen afhankelijk van de informatie ‘uit het veld’. Wel worden de bronnen ‘gevoelig’ genoemd. Santokhi wordt in de cables van de Amerikanen uit die tijd ‘de grootste bondgenoot’ van de VS genoemd. Dat in tegenstelling tot de huidige Surinaamse president, die in 1980 als linkse militair de macht greep, en nu de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Ghanese voormalig couppleger Jerry Rawlings als zijn intieme vrienden beschouwt. De VS beschuldigde hij vele malen van pogingen om, samen met Nederland, zijn militaire regime omver te werpen. Een bondgenoot van de VS is Bouterse nooit geweest en zal het waarschijnlijk ook nooit worden.

Uitstekende relatie

Maar de scherpe randjes in de relatie tussen de VS en Suriname zijn op dit moment niet zichtbaar. De Amerikaanse Ambassadeur in Suriname, John Nay, wil niet inhoudelijk op de Wikileaks-berichten reageren. Onze relatie met de Surinaamse regering is uitstekend, en dat zal wat ons betreft zo blijven,’ aldus de diplomaat tegenover de Wereldomroep. En of Bouterse zijn macht als president nog aanwendt in de drugscriminaliteit? De man op het terras van Scorpio grijnst. ‘Bouta is slim. Ze gaan hem nooit pakken. Hij heeft zijn mensen.’

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/RNW

22-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics