Nickerie.Net, dinsdag 29 maart 2011


Door vertrek NS: ‘Chantage positie coalitiepartners versterkt’

Eric Mahabier, 29/03/2011

Paramaribo - Het vertrek van Nieuw Suriname (NS) uit Mega Combinatie (MC) versterkt de positie van haast alle coalitiepartners om van president Desi Bouterse zaken af te dwingen. Vooral wanneer de regering de tweederde meerderheid in het parlement nodig heeft, kan nu elke coalitiepartner zware eisen gaan stellen om mee te werken aan die 34 stemmen. De regering moet anders steun bij de oppositie gaan zoeken. Dit is één van de gevolgen die bestuurskundige August Boldewijn desgevraagd opsomt als gevolg van de breuk tussen NS en MC.

Hoewel het slechts om twee zetels gaat, verzwakt het vertrek van NS in zekere mate ook de positie van MC. Die valt namelijk terug naar 21 zetels en heeft Volks Alliantie (6 zetels) en of de A Combinatie (met BEP 7 zetels) nu harder nodig voor de regeerbare meerderheid van tenminste 26 zetels. "Elke zetel is belangrijk", vindt Boldewijn.

Binnen MC is ook de positie van KTPI en PALU versterkt. Elk van deze twee partijen heeft twee zetels en bij vertrek van een van hen valt MC verder terug naar 19. Boldewijn vindt dat Mega Combinatie baat heeft bij een ruime tweederde meerderheid dan bij een nipte. MC heeft heel wat zaken aan het volk voorgehouden, waaronder wijziging van de Grondwet en Kieswet. Voor beide wetten is de gekwalificeerde meerderheid van tenminste 34 stemmen nodig. Hetzelfde geldt voor het opnemen van 25 februari als nationale vrije dag in de Grondwet en een eventuele Amnestiewet. De gedoogsteun van NS houdt niet in dat ze achter elke maatregel van de regering staan.

Volgens Boldewijn kan het politiek veld straks verder gaan veranderen. Mega Combinatie kan die twee zetels van Nieuw Suriname terugkrijgen indien de rechter straks in het voordeel van John Nasibdar beslist. Indien Nasibdar en de bevoegde organen van Nieuw Suriname daarna de assembleeleden Harish Monorath en Prem Lachman terugroepen dan komen die twee zetels in handen van de NDP. In Paramaribo zou de NDP’er Joan Dogojo Monorath opvolgen en in Nickerie komt haar partijgenoot Erwin Abel in de plaats van Lachman. "Maar het terugroepen van die twee assembleeleden is in eerste instantie afhankelijk van de rechterlijke uitspraak", vindt Boldewijn. Hoewel de zetels in MC verband behaald zijn vindt Boldewijn, gezien het kiessysteem en regelingen dat de zetels aan NS toekomen. "De vraag is wie de rechter straks als voorzitter van Nieuw Suriname zal aanwijzen en wat de structuren van die partij daarop te zeggen hebben", benadrukt de bestuurskundige.

Politiek analist John Krishnadath vindt dat Monorath en Lachman niet terugroepbaar zijn. Beide hebben reeds in naam van Nieuw Suriname een eigen fractie gevormd. Ze zouden terugroepbaar zijn, indien ze over zouden lopen naar een andere politieke organisatie. Indien Nasibdar de zaak wint en hij toch overgaat tot terugroeping van beide NS-parlementariërs, voorspelt Krishnadath nu al een rechtszaak. Monorath en Lachman zullen de zaak zeker bij de rechter proberen aan te vechten. Nasibdar kan dan makkelijk rancune verweten worden. "Oppositie in de partij voeren wil niet zeggen dat je geroyeerd moet worden of dat je teruggeroepen moet worden", vindt Krishnadath. Ook Krishdatah vindt dat het uittreden van NS voor schade voor MC heeft gezorgd. Op z'n minst wordt er aangetoond dat MC geen solide blok is.

Jurist Freddy Kruisland die het bestuur Monorath in de rechtszaak verdedigd, zegt dat terugroeping van assembleeleden alleen kan door de bevoegde organen van Nieuw Suriname. Die bevoegde organen zitten echter achter het bestuur Monorath.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

28-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics