Nickerie.Net, woensdag 20 april 2011


Adron garandeert kwaliteit zaad voor 30.000 ha landbouwareaal

Beta Debidien, 19/04/2011

NIEUW NICKERIE - Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie (Adron) garandeert goed en kwaliteit zaad voor de inzaai van 30.000 hectare landbouwareaal, dat de regering wil realiseren bij het najaarsseizoen 2011. Lekhram Soerdjan, directeur van Adron, zegt dat zijn organisatie ongeveer de helft van de totale behoefte van origineel zaad produceert en distribueert, terwijl het ander deel voorzien wordt door tien zaaizaadboeren.

"Met het originele zaad kunnen we bijkans 1.500 ha inzaaien ter productie van eerste nabouwzaad, wat meer dan voldoende is om het beoogde 30.000 ha te kunnen inzaaien met de Adron-lijnen 125, 128 en 130. We hebben met onze lijnen nu een bezetting van 90 procent van de totale inzaai dat neerkomt op iets meer dan 28.000 ha in Nickerie", zegt Soerdjan. Hij wijst erop dat rijstboeren ook gebruik kunnen maken van tweede nabouwzaad. "Dan moet het wel zo zijn dat het areaal geschikt is voor de productie van kwaliteitzaad."

Zaaizaad in het veld wordt per tractor met aanhang getransporteerd naar de droogfaciliteit van Adron. Adron garandeert goede en kwaliteitzaad ten behoeve van de inzaai van 30.000 ha landbouwareaal in Nickerie.dWTfoto/Beta Debidien-.

De directeur zegt, dat er behoorlijk verbetering moet komen in de verwerking, opslag en distributie van zaaizaad. Wat dat betreft merkt Soerdjan op, dat heel wat boeren al geïnvesteerd hebben in hun droog- en opslagfaciliteiten. De Adronlijn 125 was tot vorig seizoen het meest gevraagd. "Maar we zien nu een trend, waarbij de lijn 130 aan het overnemen is." Hij zegt dat het een normaal verschijnsel is, dat de ene lijn een aantal jaren volhoudt en daarna een opvolger heeft. "Dat wil ook niet zeggen dat de Adronlijn 125 uit de roulatie is. We hebben ten behoeve van het komende seizoen de lijn 125 veel meer geproduceerd dan de 128."

Volgens Soerdjan was de opzet van Adron nooit geweest om originele- en eerste nabouwzaaizaad te produceren. "We zouden de productie van elite zaad op ons nemen en afleveren aan een zaaizaadbedrijf voor de verdere productie". Omdat er geen zaaizaadbedrijf is in het district, heeft Adron tot heden gewerkt met een netwerk van zaaizaadboeren. Het Adron heeft ook niet voldoende areaal voor de productie van origineel zaad, maar het wordt gedaan in samenwerking met drie zaaizaadboeren.

Het geheel vindt plaats onder begeleiding van de afdeling zaaizaad van het onderzoekscentrum, want originele en eerste nabouwzaad moeten wettelijk voldoen aan een aantal standaarden en normen. "Het betekent dat originele zaad niet meer dan vijf rode rijstkorrels moet hebben per kilogram, de eerste nabouw niet meer dan tien korrels en elite zaad nul." Volgens Soerdjan wordt meestal 20 procent van de eerste nabouw afgekeurd, omdat de zaaizaadboeren de standaarden niet halen.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

20-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics