Nickerie.Net, donderdag 08 september 2011
Concurrentiepositie Suriname relatief slecht
Paramaribo - Leners en kapitaalverschaffers in Suriname zijn zekerder van de wettelijke beveiliging van hun geld dan die in Brazilië, Venezuela, de Verenigde Arabische Emiraten en Guyana. Met een score van 5 op plaats nummer 76 op de wereldranglijst van 142 landen doet Suriname het wat dit punt betreft aanmerkelijk beter dan deze landen. Maar toch scoort Suriname globaal slecht als het gaat om de meest concurrerende economieën. Score 3,7 (op de schaal 1 tot met 7) goed voor plaatsje 112 van de 142 landen. Suriname behoort daarmee tot de 30 slechtst concurrerende economieën ter wereld. Deze statistieken staan in het Global Competitiveness Rapport 2011-2012 van het World Economic Forum (WEF).
Ontwikkelingsfase 2 In vergelijking met 2009-2010 valt Suriname terug van plaats nummer 102 (score 3,6) van de 133 landen. De Global Competitiveness Index (GCI) -zoals de score wordt genoemd- van Suriname voor 2010-2011 was niet beschikbaar. Ons land bevindt zich volgens het Global Competitiveness Rapport 2011-2012 in fase twee van zijn ontwikkeling. De 28 economieën in deze fase moeten hun hoger onderwijs en training gaan versterken en de doelmatigheid van hun goederen-, arbeids- en financiële markt verhogen. Daarnaast moeten ze werken aan marktvergroting en bereid zijn technologische ontwikkelingen door te voeren. Samen met Suriname zitten ook Panama, Peru, China en Colombia in deze fase.
Inefficiënte overheidsbureaucratie, inflatie, corruptie en gebrekkige toegang tot financiën zijn de grootste problemen bij het zakendoen in Suriname. Ook de ongeschikte infrastructuur, de slechte werkethiek bij overheidsambtenaren, ontoereikend geschoold werkkader en de hoge belastingtarieven dragen bij aan de lage beoordeling van Suriname.
Top 10 De WEF peilt de concurrentiekracht van een land. Sinds 2009 voert Zwitserland de lijst aan. De Europese landen Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland en Nederland staat in de top 10 van meest concurrerende naties. Zweden heeft zijn tweede plaats moeten afstaan aan Singapore dat een tree hoger gaat. Finland maakt een sprong van drie treden naar de vierde plaats, terwijl de Verenigde Staten weer een stapje terug doen naar plaats 5. Japan en Groot-Brittannië maken de top 10 compleet.
Over de hele linie boeren de Zwitsers goed. Het land heeft de meest opvallende prestaties met betrekking tot innovatie, technologische rijpheid en doeltreffendheid van de arbeidsmarkt. Wetenschappelijke onderzoeken van Zwitserse instellingen behoren tot ’s werelds beste. De sterke samenwerking tussen de academische en zakelijke sector, gecombineerd met hoge bedrijfsuitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, zorgt ervoor dat veel van dit onderzoek wordt omgezet in verkoopbare producten en processen die worden versterkt door een goede bescherming van het intellectueel eigendom.
De WEF-ranking is gebaseerd op een rondvraag bij 14.000 bedrijfsleiders van 142 landen. Het rapport is in Genève is gepresenteerd.
Nickerie.Net extra:
Volledig rapport (pdf-file 11mb)
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net/NSS |
08-09-2011 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2011. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics