Nickerie.Net, vrijdag 14 oktober 2011
Diválifeest nader bekeken
14/10/2011
Paramaribo - In 2010 werd voor het diválifeest een nationale dag toegekend door de regering-Bouterse/ Ameerali. Dit diválifeest, dat op 26 oktober gevierd wordt, kent een aantal achtergronden welke de hindostaan- se contractarbeiders (na 1873) meebrachten naar Suriname als cultureel erfgoed uit India. Sindsdien vieren wij diváli in Suriname.Een heel belangrijk element dat dit feest kent is de overwinning van het goede op het kwade. Echter gaat de betekenis veel verder, namelijk de eenheidsgedachte, volledig verbonden in het oneindige zoals de betekenis van het woord dat ook aangeeft.
Dip (sarnámi) of licht stelt het goede voor, terwijl ávali een kring betekent. Dipávali betekent kort om een kring van lichtjes. De diváli valt in de donkere helft van de maand Kátik of Kartik (oktober/november). Dit feest duurt in traditioneel India zes dagen. De dag die als de diváli wordt gevierd, valt op de dag van het nieuwe maan ofwel amávas.
Divalifeest in Ahmedabad.-.
Het diválifeest kenmerkte zich als een huiselijk feest bij de hindustanen en later werden er grote optochten gelopen met fakkels. Langzaam ging het diválifeest over naar een nationaal Surinaams feest. Aan dit diválifeest zijn er een aantal gebeurtenissen gekoppeld waaronder de terugkeer van Rám en Sitá (uit de Tretá Yug (tijdperk) na de overwinning op Rávan (de demoon). Andere gebeurtenissen die hieraan gekoppeld worden, zijn onder meer het verhaal van de Váman bhagván, de Pandavás die terugkeerden na twaalf jaar verbannen te zijn geweest. De Shakti Mátá heeft 21 dagen lang gevast om de helft van het lichaam van Shiv-ji te krijgen.
De viering Op de twaalfde dag van Kártik aanbidden de traditionele volkeren de koe, welke als symbool staat voor Bhagván in India. De volgende dag staat bekend als Dhanteras of Dhantrayodashi. Dhan staat voor rijkdom en Trayodashi betekent dertiende dag. Op deze 13e dag van Kártik op Dhanteras wordt de Lakshmi Mátá aanbeden voor voorspoed en welzijn. Deze dag staat bekend als de dag van de zakenlieden. Deze dag kent men ook als de geboortedag van Dhanavantri Dev.
De dag dat Dhanavantri te voorschijn kwam uit de Ksir Ságar (Oceaan van melk), toen de Devtá’s en de Asur’s bezig waren met het karnen van de oceaan, de Ságar Manthan. Narak Chaturdasi, op deze dag verloste Krishna Bhagván de wereld van de demoon Narkásur.
En is de derde dag van Diváli (de overwinning van het goede op het kwade).
De vierde dag, die wij kennen als Diváli, heet Lakshmi Pujá en dit is dan ook de meest belangrijke dag. De hindu’s steken diyá’s aan en aanbidden Lakshmi Mátá, en Ganesh Bhagván.
Na de Laksmi pujá volgt de Govardhan pujá. Dit is de dag dat Krishna Bhagván Indra Dev overwon.
De zesde dag is de Bhaiduj. Een soortgelijk feestmoment als de Rakshá Bandhan. Echter is dit feestmoment even anders. De handelingen zijn min of meer hetzelfde, terwijl de zusters hun broer waarderen voor het feit dat zij hen beschermen en voor hen ook de zorg hebben dat alles goed en wel is. Verteld wordt dat Yamráj (god des doods) op deze dag naar zijn zus Yamuná Devi ging, die een tilak op het voorhoofd van haar broer aanbracht en bad voor zijn welzijn. Deze dag staat symbolisch voor de zorg die zussen hebben voor hun broer, zodat ze zich niet verloren of alleen voelen en weten dat er altijd familie is.
‘Diváli’ is afgeleid van het Sánskrietwoord ‘dipávali ‘ en betekent een rij lampjes. In de vooravond van het Diválifeest verlichten hindu’s hun huis, erf en belangrijke plaatsen op hun erf met brandende diyá’s. De essentie hiervan is dat een individu, een gezin of familie, Laksmi Mátá uitnodigt om de duisternis van onwetendheid te doen verdwijnen en het licht van de kennis overal te doen schijnen en in elkeen verspreidt.-.
Publiciteitsdienst CUS
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net/dWT |
14-10-2011 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2011. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics