Nickerie.Net, maandag 24 oktober 2011
Tekst en foto: Pieter Van Maele
Het zit weer goed mis tussen president Desi Bouterse en coalitiepartner Ronnie Brunswijk. Het duo stevent alweer af op een fikse clash, ditmaal met de veelbesproken reorganisatie van de goudsector als aanleiding. Ondertussen trok Bouterse ook vervroegd de stekker uit de veelbelovende 'grondenrechtenconferentie'.
Het was Ronnie Brunswijk die zich deze week begon te roeren. Op dinsdag 18 oktober zei hij op staatstelevisiezender STVS dat hij hoogst ontevreden is over de wijze waarop president Bouterse de goudsector laat doorlichten. Dat gebeurt nu door een presidentiële commissie, waarvan Melvin Linscheer en Gerold Dompig de touwtjes in handen hebben. Brunswijk beschuldigt Dompig er nu van vooral zijn eigen belangen veilig te stellen. “Het team dat de ordening uitvoert, heeft zijn eigen agenda. Ze jagen de jongens weg van de goudaders, om er zelf te graven. Dat accepteren we niet en ik ben niet bang om dat te zeggen”, zei Brunswijk op het televisiejournaal. Hij beklaagde zich er ook over, dat hij twee maal was langsgelopen op het kantoor van Dompig, maar dat hij nooit was ontvangen.
Toch lijkt het er op dat het net de Brunswijks zijn die hun eigen belangen verdedigen. Leo Brunswijk, de jongere broer van, heeft zelf een goudconcessie in Maripaston, een goudzoekerskamp in het district Para. In dat gebied zijn 200 goudzoekers actief. Leo Brunswijk ontkent dat het om zijn eigen hachje gaat. “Ik heb daar inderdaad een goudconcessie, maar er zijn daar honderden mensen onheus behandeld door Dompig en zijn mannen. Niet al die honderden mensen werken voor mij”, zei hij donderdag tegen Starnieuws. Een dag later, vrijdag, ging hij nog een stapje verder, door op Radio 10 te verkondigen dat hij materieel bewijs heeft dat Dompig zichzelf én zijn vrienden bevoordeelt.
Rotzooi
Op hetzelfde radiostation noemde Ronnie Brunswijk de hele reorganisatie van de
goudsector zelfs 'één grote rotzooi'. Tegenover De Wereldomroep wil
Brunswijk die zware uitlatingen een dag later niet herhalen. Wel noemt hij
Dompig 'een boef, die moet worden vervangen'.
Gerold Dompig zelf bleef stoïcijns onder de aantijgingen van belangenverstrengeling, die hij ook steeds ontkende. “Ik heb een mandaat van de president om de sector te organiseren, en dat mandaat voer ik gewoon uit. Verder heb ik geen behoefte om te reageren op de uitlatingen van goudzoeker Ronnie Brunswijk. Er zijn 30.000 goudzoekers in dit land. Als ik op de uitlatingen van iedereen moet reageren, dan blijf ik bezig. Als Brunswijk me wil ontmoeten op kantoor, dan moet hij maar een afspraak maken”, klonk het tegenover Radio 10.
Bouterse
Wie zelf nog niet heeft gereageerd is de president. Al liet Bouterse voor de
fijne verstaander wel merken aan wiens kant hij staat. Zo liet hij zich
vrijdagochtend op de grondenrechtenconferentie aan de Colakreek naar het podium
begeleiden door... Dompig en Linscheer. Een teken dat de president helemaal niet
van plan is afstand te nemen van het duo, integendeel. Bovendien heeft Bouterse
momenteel andere katten te geselen. De veelbelovende grondenrechtenconferentie
werd zaterdagmiddag zonder akkoord afgeblazen, nadat een overeenkomst tussen
regering en het tribaal gezag over landgebruik in het binnenland onmogelijk
bleek.
Bouterse was vastberaden dit weekend een historische doorbraak te forceren in het al decennialang slepende conflict, maar dat is dus niet gelukt. "Een ernstige tegenslag. De president buigt zich nu hierover. Suriname verliest", liet het kabinet van Bouterse in een persbericht weten. Zondagmiddag belegt Bouterse hierover met spoed een persconferentie op zijn kabinet.
President ontevreden
Hoe het nu verder moet met de clash tussen de twee zwaargewichten, dat is
voorlopig niet duidelijk. Brunswijk, die intussen dus aandringt op het ontslag
van Dompig, liet verstaan dat het conflict vrijdag tijdens een zogenaamde
'coalitietop' besproken zou worden. Het is echter onduidelijk of die wel
doorgegaan is en zo ja, wat daar dan gezegd is.
Het is niet de eerste keer dat de president in aanvaring komt met zijn coalitiegenoten. Tijdens een partijvergadering vier maanden geleden in Nickerie zei Bouterse nog dat zijn partners 'geen enkele ontwikkelingsvisie' hebben. Het kabinet van de president maakte er daarna geen geheim meer van dat ze 'hoogst ontevreden' zijn over de prestaties van enkele ministers.
Update 23 oktober 2011 (Startnieuws):
Dode en gewonden op Maripaston
Er is een persoon gedood en vier anderen zijn gewond geraakt bij een schietincident op Maripaston. Politiewoordvoerder Marita Asontoe-Ritfeld bevestigt dit bericht tegenover Starnieuws. Zij zegt dat de politie van Zanderij nu naar het gebied is om onderzoek te doen.
Maripaston ligt in de omgeving van Loksie Hatti, iets verder van Pikin Saron in district Para. (Kaart: Google/maps)
Leo Brunswijk, die actief is in dat gebied en onlangs nog hevige kritiek leverde op de Commissie Ordening Goudsector, zegt dat hij ervoor heeft gewaarschuwd dat zaken uit de hand zouden lopen. "Ik heb gezegd dat er al schoten zijn gelost, maar niemand wilde mij geloven. Kijk wat er nu is gebeurd. Ze schieten echt niet met rubberen kogels", aldus Brunswijk.
Brunswijk zegt dat hij vrijdag een bedreiging via sms heeft gekregen. Hij heeft deze kwestie gemeld bij de politie. Hij vraagt zich af wat er nu zal gebeuren, nu er iemand gedood is en anderen gewond zijn geraakt.
Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) zegt aan Starnieuws dat hij contact heeft gehad met de bewoners van Commissarsi Kondre. Zij zijn in de krutu oso om over deze situatie te praten. "Ik heb hen gezegd om het hoofd koel te houden. Ik hoop niet dat zaken uit de hand zullen lopen", zegt Asabina. Formeel moet het dorp nog op de hoogte worden gesteld. De mensen in het gebied zijn in rep en roer, zegt Asabina.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / RNW |
24-10-2011 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2011. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics