Nickerie.Net, dinsdag 01 november 2011


‘Taalstoornis na beroerte snel behandelen’

Een taalstoornis als gevolg van een beroerte moet snel na het incident behandeld worden. Tot die conclusie komt Marjolein de Jong-Hagelstein van het Erasmus MC in Rotterdam die in haar promotieonderzoek twee veelgebruikte behandelingen heeft vergeleken.

Een beroerte is de meest voorkomende oorzaak van afasie: een taalstoornis door schade in de hersenen. Elk jaar worden zo’n 10.000 mensen hierdoor getroffen. Zij hebben moeite woorden te vinden. Ze zien een schaar, afwasborstel of hark, maar kunnen het voorwerp niet benoemen. Bij de ernstigste vorm kan een patiënt helemaal niet meer communiceren.

Een therapie om afasie te behandelen is cognitief-linguïstische therapie: taaltechnische oefeningen op het niveau van woordklanken, woordbetekenissen of zinnen. Daarnaast is er communicatieve therapie. Daarbij leert iemand pragmatisch hoe hij of zij het beste contact onderhoudt met de omgeving.

Marjolein de Jong-Hagelstein vergeleek 85 patiënten die óf zes maanden cognitief-linguïstische therapie hebben gevolgd óf zes maanden communicatieve therapie. Hun behandeling startte drie weken na de beroerte.

Patiënten gingen met beide therapieën even snel vooruit in hun mondelinge communicatie. Op specifieke onderdelen leek de cognitief-linguïstische therapie beter dan de communicatieve therapie.

Bij patiënten met de ernstigste stoornis bleek de mondelinge communicatie aanzienlijk te verbeteren in de eerste zes maanden na de beroerte. Bovendien leek cognitief-linguïstische therapie bij deze groep – in tegenstelling tot wat tot nu toe werd gedacht – effectiever te zijn dan communicatieve therapie.

Volgens De Jong-Hagelstein moet de behandeling van patiënten met ernstige afasie zo snel mogelijk na het incident beginnen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Erasmus MC

31-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics