Nickerie.Net, zaterdag 12 november 2011
Nickerie - De Nickeriaanse politie had de volledige bevoegdheid om eenheden van de Guyanese Customs Anti Narcotics Unit (CANU) aan te houden, toen die vorige week illegaal Surinaams territoir betraden, verdachten arresteerden en naar hun land meenamen. Inspecteur John Jones, woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), zei vandaag in gesprek met De West dat de Guyanezen elke bevoegdheid missen om politieoperaties in Suriname uit te voeren. Indien de Surinaamse politie ze op heterdaad had betrapt of tijdig door had, “dan hadden we geen keus dan ze in te rekenen en bij procesverbaal te horen”, aldus Jones: ,,Je bent politie in je eigen land. Op het moment dat je een andere mogendheid betreedt, eindigt jouw politiezijn. Er zijn strikte regels op dat gebied.”
Inspecteur Stanley Benschop, de gewestelijke politiecommandant van Nickerie, heeft ondertussen instructies gehad uit Paramaribo hoe te handelen in voorkomende gevallen. De Guyanese anti-narcotica agenten hebben in twee afzonderlijke operaties donderdagochtend en donderdagavond zes verdachten aangehouden, onder wie de gezochte Salim Bacchus. Er werden 40 kilogram cocaïne, een vuurwapen en een speedboat in beslag genomen. Lokale kranten kopten donderdag “BREAKING NEWS: Cocaine bust in Corentyne”.
Guyanese Canu-eenheid elders in Actie
De Corantijnrivier is over de volle breedte Surinaams grondgebied; de grens tussen Guyana en Suriname wordt gevormd door de linkeroever van deze rivier van oorsprong tot monding, maar die grens wordt door Guyana betwist. Volgens CANU-commandant James Singh in de Guyanese krant Guyana Chronicle hadden de agenten het gebied, waar de operatie plaatsvond, enkele dagen onder toezicht, voordat werd toegeslagen. De cocaïne zou onderweg naar Suriname zijn. Volgens Singh verliep de arrestatie van Bacchus niet zonder slag of stoot, er zou zelfs een schotenwisseling zijn geweest. Hij werd aangehouden met een vuurwapen in zijn bezit.
De drugsvangst werd als een groot succes bekendgemaakt door de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken Clement Rohee tijdens een ontmoeting met de Guyanese pers. Jones zeg dat het KPS nu bezig is te onderzoeken hoe alles zo heeft kunnen gebeuren. Er worden sporen verzameld en getuigen gehoord. ,,Alles komt in een dossier dat voor het Openbaar Ministerie wordt opgestuurd. Dan eindigt de zaak daar voor de politie,” zegt Jones.
De verwachting is dat Justitie Suriname door tussenkomst van minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie (J&P) het dossier legt op het bureau van zijn collega Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa). Het is niet uitgesloten dat Lackin vervolgens de diplomatieke vertegenwoordiging van Guyana bij diplo-matieke nota op het matje roept. Hoewel de CANU-operatie in Suriname een duidelijke schending is en volgens sommige Surinaamse agenten een minachting is van het Surinaams gezag, zegt Jones dat het KPS zich niet officieel hierover wil uitlaten aleer het onderzoek is afgerond. Zo wil de politie tot in finesses weten onder welke omstandigheden het een en ander is gebeurd, waar de achtervolging is begonnen en in hoeverre de CANU-eenheid in de roes van de achtervolging de gevolgen van de actie heeft overzien. Het is voor Jones niet vreemd dat de regering zich voorlopig niet hierover heeft uitgelaten, aangezien zij ook geen schriftelijk verslag heeft van het KPS.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / De West |
10-11-2011 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2011. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics