Nickerie.Net, zondag 11 december 2011


Rozendaal: Ook ik wil gerechtigheid

door Gerold Rozenblad, 10/12/2011

Paramaribo - Na 1980 was ik een held en na 1982 was ik een moordenaar. Dat, terwijl er geen bloed aan mijn hand kleeft. Ik ben een zieke man en wil niet dat mijn kinderen gebukt gaan onder de naam die ik draag. Ik ga ermee slapen en sta ermee op. Niemand weet wat ik meedraag. Ook ik wil gerechtigheid. Dit zegt Ruben Rozendaal, couppleger en verdachte in het 8 Decemberproces. Rozendaal zorgde donderdagavond voor consternatie door de herden- kingsdienst van de Decembermoorden in de Alfonskerk bij te wonen. Dit is hem niet in dank afgenomen door de nabestaanden. Sunil Oemrawsingh sprak van een respectloze daad van Rozendaal. 

Ruben Rozendaal. Hij staat op het punt zijn verhaal te doen over de gebeurtenissen rond 8 december 1982.-.dWT foto/Claudio Barker

Als je het hebt over De Moederbond en Radika was ik daar, toen ze werden vernietigd. Als je het hebt over het ophalen van Kamperveen en Derby, was ik er bij, ja. Maar ik heb niemand doodgeschoten. Ik was niet eens in het kamp, want ik was toen de gebouwen aan het vernietigen. Toen ik terugkwam, waren de mensen reeds dood, verklaart Rozendaal in gesprek met de Ware Tijd. Dacht je dat ik na die dienst de handen van de nabestaanden zou hebben geschud als er bloed aan kleefde? Na jarenlang zijn mond niet te hebben geopend, staat hij vrijwel op het punt zijn verhaal volledig te doen. Dat is wat ik bedoel met de tijd is boomrijp, verklaart hij zijn uitspraak bij de kerk donderdagavond.

Rozendaal is niet van plan wat hij weet mee in het graf te nemen. Dat heeft twee redenen. Op de eerste plaats vindt hij dat van de idealen waarom de coup in 1980 is gepleegd, niets is overgebleven. Het ging niet om geld. Wat ik nu zie, is niet waar we het voor gedaan hebben.De tweede reden is, Rozenblad vindt dat hij in de steek is gelaten door Desi Bouterse, nu president, nadat die hem als vriend beloften had gedaan.

Ik weet wat er aan Derby is gezegd toen hij in de kamer van Bouterse was in het fort. Ik stond achter de deur, nadat ik hem had opgehaald en gelijk naar Bouterse heb gebracht. Zodoende heb ik kunnen horen wat er is gezegd, geeft Rozendaal als voorschot op de ontboezemingen die kunnen volgen. Terwijl algemeen wordt aangenomen dat slechts de zestien coupplegers kennis droegen van wat gebeurde, blijkt uit het gesprek dat de krant met Rozendaal had, dat tenminste nog twee personen op de hoogte waren en een hunner zelfs hand- en spandiensten zouden hebben verleend. Ik heb Bouterse in bescherming genomen tijdens het 8 Decemberproces op 8 mei. Ik had gehoopt dat hij zijn verontschuldigingen zou aanbieden aan de nabestaanden van de Decembermoorden en de gemeenschap en persoonlijk op de daaropvolgende zitting zou verschijnen. Maar hij neemt die verantwoordelijkheid niet.-

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

10-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics