Nickerie.Net, dinsdag 27 december 2011
Edu Nandlal mishandeld door agenten
door Jos van Sambeek,
Utrecht - Voormalig profvoetballer Edu Nandlal is kerstavond, op weg naar de nachtmis, mishandeld door meerdere agenten. Hij reed rond 22.30 uur samen met zijn dochter in zijn bedrijfsbus weg uit Voordorp, nadat ze eerst in Voordorp wat spullen uit de woning van zijn dochter in de wagen hadden gezet.
Edu Nandlal zit gehavend in zijn woonkamer. Foto: Ramon Mosterd.
Ter hoogte van winkelcentrum De Gaard, moest Nandlal stoppen achter een bus. Tegelijkertijd kwamen twee politiewagens aanrijden. De agenten stormden op de wagen van de gehandicapte Nandlal af en riepen dat hij had ingebroken. Vervolgens werd hij uit zijn auto gesleurd. Daarbij viel hij met zijn gezicht op straat. Zelf overeind komen lukt Nandlal niet, vanwege de dwarslaesie die hij opliep toen hij in 1989 in Suriname neerstortte met het vliegtuig waarin het Kleurrijk Elftal zat. Hij was een van de weinige overlevenden.
Omdat Nandlal niet ging staan werd hij hardhandig op zijn benen geholpen, nadat hij enkele tientallen meters was meegesleurd. Daarna werd hij, even hardhandig, door twee agenten in de boeien geslagen. Ook liep hij enkele stompen in zijn gezicht op. Dit gebeurde allemaal ondanks het feit dat Nandlal meerder keren had geroepen dat hij gehandicapt was en dat hij gemeenteraadslid (voor Leefbaar Utrecht) was geweest.
Uiteindelijk belandt Nandlal in een cel in bureau Paardenveld. Ook daar ging hij omver toen agenten hem uit de politiewagen trokken omdat hij zelf, vanwege zijn handicap, niet snel genoeg kon uitstappen. In het bureau werd hij onderzocht door een arts, aan wie Nandlal meldde dat hij een dwarslaesie heeft. Daarop vroeg de arts of hij kon plassen terwijl volgens Nandlal iedere arts weet dat iemand met een dwarslaesie dat niet kan. Daarop ging de arts hem katheteriseren, maar deed dat niet op de juiste manier. Een agent had volgens Nandlal nog geroepen dat hij maar in zijn broek moest plassen.
Uiteindelijk is Nandlal zondag om 4.00 uur vrijgelaten. Hij is toen naar het UMC gegaan waar bleek dat hij door het fout katheteriseren een bloeding in zijn blaas had opgelopen. Ook zijn oogkas, lippen en neus waren flink opgezwollen door de stompen, die hij in zijn gezicht kreeg. De zwaar aangeslagen Nandlal (48) vertelt dit alles terwijl hij met hevige pijn thuis zit. Of hij zondag nog aangifte gaat doen weet hij daarom nog niet.
Nandlal zondagmorgen toen hij het politiebureau mocht verlaten.
Overigens is de Hindoestaanse Surinamer wel wat gewend, als het gaat om aangehouden worden door de politie. Dat gebeurt hem regelmatig, niet alleen in zijn bedrijfswagen maar ook in de Porsche, die hij kocht van het smartengeld, dat hij kreeg na de vliegramp.
Nandlal runt al jaren schoonmaakbedrijf Voordorp en schuwt daarbij het fysieke werk niet. Zo klimt hij, ondanks zijn handicap, toch de glazenwassersladder op. Iets waarmee hij, in combinatie met zijn altijd goede humeur, ongevraagd diep respect afdwingt bij iedereen die hem kent.
Woordvoerder Bernhard Jens van de Utrechtse politie wil geen ordeel uitspreken over de zaak en zegt dat de politie snel in gesprek wil met Nandlal. Wel zegt hij dat de agenten snel door hadden dat ze niet met een inbreker te maken hadden. Wie verantwoordelijk is voor de irritatie die vervolgens ontstond kan Jens niet zeggen. “Het kan zijn dat Nandlal een te kort lontje had of dat onze mensen verkeerd hebben gehandeld.” Op grond waarvan Nandlal is de cel is gezet kon Jens nog niet zeggen.
De agenten waren overigens gewaarschuwd door buurtbewoners, die de wagen van Nandlal met een ladder erop bij een woning hadden zien staan en de zaak niet vertrouwden.
Laatste nieuws: Nandlal is opgenomen in een ziekenhuis nadat hij daar zondag aan het eind van de middag naartoe ging met veel pijn.
Oud-voetballer Nandlal na mishandeling politie: "Ik zat te wachten op mijn dochter"
door Robin in het Hout
Edu Nandlal werd in de nacht van zaterdag op zondag door twee politieagenten mishandeld. De minder valide ex-profvoetballer, die in 1989 een dwarslaesie opliep na de SLM-vliegramp, stond alleen maar te wachten op zijn dochter.
Nandlal werd in de boeien geslagen, nadat hij werd verdacht van inbraak. "Terwijl ik alleen maar in het busje van mijn schoonmaakbedrijf zat te wachten op mijn dochter", vertelde de oud-speler van onder meer Vitesse, FC Emmen en FC Utrecht aan De Telegraaf. "Zij zou bij mij logeren en liep een paar keer in en uit huis om spullen op te halen."
Er gaat een onderzoek worden gestart naar de manier waarop de politieagenten te werk zijn gegaan. Nandlal gaat waarschijnlijk juridische stappen ondernemen, omdat hij zich niet alleen fysiek, maar ook mentaal mishandeld voelt.
Bron: soccernews
Nickerie.net extra:
Over Radjindernath 'Edu' Nandlal
Dit is de website van ondernemer Edu Nandlal. Edu's persoonlijk leven en zijn ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier, op www.planecrash.nl, zult u dus informatie aantreffen over de mens Edu. En over de ondernemer Edu Nandlal, eigenaar van schoonmaakbedrijf Voordorp. Op deze site treft u documenten en ‘links’ naar websites die samen een beeld van Edu en zijn bedrijf schetsen. Heeft u vragen, dan kunt u ons mailen of bellen.
‘Waarom loopt die vent toch zo?’ Edu Nandlal (Paramaribo, 1963) krijgt die vraag zelden. Maar in de ogen van mensen die hij voor het eerst ontmoet, leest Edu bijna altijd nieuwsgierigheid naar de oorzaak van zijn ‘loopje’. Wat heeft deze man? Een progressieve spierziekte? Een aangeboren handicap? Heeft hij een ongeluk gehad? Is ie dronken?
Edu Nandlal groeide op in een tehuis in Paramaribo. Zijn vader had in Nickerie, tegen de grens met Guyana, een plantage waar hij watermeloenen verbouwde. De opbrengst van de plantage besteedde Nandlal senior aan sopi, sterke drank, en gokken. Toen Edu twee was, ging zijn moeder in het tehuis voor wezen in Paramaribo werken. Daar werd ook haar zoontje Edu ondergebracht. Edu blonk uit in sport en ging na de Lagere School naar de LTS. Hindoestaans en Sranatongo sprak hij vloeiend, maar de Nederlandse taal kostte hem hoofdbrekens.
In 1980 kwam Edu naar Nederland, naar Utrecht. Naar Zuilen. Hij ging bij zijn oudere broer wonen die Suriname al eerder had verlaten. Hij ging in Utrecht naar school. Maar het eigenlijke doel van zijn komst: de voetballerij. Hij liep, in het jaar van aankomst in Nederland, op een middag met zijn voetbalschoenen in een Albert Heyn-tasje het trainingsveld van FC Utrecht, naast Galgenwaard, op. Er stonden negen spelers op het veld. “Doe maar mee, dan kunnen we mooi een partijtje vijf tegen vijf spelen”, zei trainer Jan Verkaik. Dertig jaar later zegt Edu:”Hoe zou het verder zijn gegaan, als ze toen gewoon tien man op de training hadden gehad?”
Nandlals voetbaltalent en doorzettingsvermogen brachten hem verder dan de gemiddelde amateurvoetballer. Hij had als contractspeler succes bij de profclubs Emmen en Vitesse. En hij werd vanzelfsprekend geselecteerd voor het Kleurrijk Elftal, voetballers van Surinaamse afkomst die het in de Nederlandse competitie gemaakt hadden. Op 7 juni 1989 zou het Kleurrijk Elftal in Paramaribo arriveren voor een vriendschappelijk toernooi in het André Kamperveen-stadion. Het SLM-toestel waarin ook Edu Nandlal zat, landde nimmer op Zanderij. Het verongelukte in het zicht van de landingsbaan. 176 mensen vonden de dood. Elf overleefden, waaronder Edu, zeer ernstig gewond.
Na Paramaribo werd hij in het VU-ziekenhuis verpleegd. Een half jaar later ging hij revalideren in de Hoogstraat, in Utrecht. Daar kwam ‘de dreun’, zoals hij zelf zegt. “Ik zag me daar ineens zitten in die rolstoel, kreupel, tot niks in staat. Ik sloeg als het ware dicht. Wilde alleen zijn met mijn problemen. Niemand ontvangen. Zelfs mijn moeder stuurde ik weg.”
Edu’s ‘incomplete dwarsleasie’ bracht hem mentaal in een diepe put. Maar zijn overlevingsdrang bleek sterker. Hij werd vader van drie kinderen (zijn dochters Xamira en Zana, en Riva, zijn zoon) en huisman. Op 7 juni 2001, twaalf jaar na de ramp bij Zanderij, werd Edu opnieuw door een ramp getroffen. Riva, 5 jaar oud, overleed aan kanker. Het rouwproces erna kostte Edu en zijn vrouw hun huwelijk.
Edu Nandlal wilde daarna niet in depressiviteit door het leven gaan. En je hand bij de Sociale Dienst ophouden? Nee, dat past niet bij Edu Nandlal.
Hij ging sporten. Op zondagen kun je op de Utrechtse Voordorpsedijk Edu in zijn kenmerkende kreupele stijl zien joggen. Hij werd politiek actief. Voor Leefbaar Utrecht werd hij in 2002 lid van Utrechtse Gemeenteraad. Hij werd ondernemer in schoonmaakbedrijf Voordorp. Heeft nu zes medewerkers. Hij probeert ‘Maatschappelijk Verantwoord’ te ondernemen. Twee van zijn medewerkers zijn zogenoemde ‘kansarme’ jongeren die bij Edu leren samen werken en op tijd komen.
Edu’s werkleven en persoonlijk leven vallen dus samen. Met zijn stralende oogopslag en zijn aanstekelijk enthousiasme werft hij nieuwe klanten. Met zijn tomeloze energie en zijn trots weet hij vele tegenslagen te overwinnen. Wie op zondagochtend vroeg een man met een kreupele tred en een emmer in de hand aan de Utrechtse Maliebaan een kantoor ziet binnen gaan, kan weten: DIT is Edu Nandlal.
Met de eigenaar van schoonmaakbedrijf Voordorp kun je net zo makkelijk converseren over de offerte voor een schoonmaakklus van uw woning of bedrijf als over de liefde. Net zo makkelijk over de stand van zaken in de Nederlandse eredivisie als over hoe je lastige pubers het best kunt benaderen. En wat is een grote les die hij in zijn tumultueuze bestaan geleerd heeft? “Ik heb geleerd om in het heden te leven, om niet te veel achterom te kijken.”
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / DNU |
24-12-2010 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2011. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics