Nickerie.Net, donderdag 12 januari 2012


Media in rep en roer om torenhoge auteursrechtenclaims

Paramaribo - Een al jarenlang aanslepend conflict tussen verschillende mediahuizen en de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is de afgelopen dagen flink geëscaleerd. Woensdag hebben radiostations uit protest enkele uren lang hun uitzendingen gestaakt, vandaag gaan ze met hun acties door. Vicepresident Robert Ameerali en Martin Misiedjan, minister van Justitie en Politie, zijn intussen aan het bemiddelen geslagen.

Van auteursrechten liggen in Suriname doorgaans weinig mensen wakker. Muziekwinkels liggen vol gekopieerde cd's, geschreven teksten worden grif overgenomen en televisiestations spelen doodleuk illegaal gedownloade films af. Dat was een doorn in het oog van onder meer de twee vorige ministers van Justitie, opeenvolgend Siegfried Gilds (SPA) en Chandrikapersad Santokhi (VHP). Zij volmachtigden via een beschikking de organisatie 'Sasur' om als auteursrechtenorganisatie op te treden en de auteurswet te doen gelden.

Media in Suriname protesteert tegen Sasur.De manier waarop dat gebeurt, dat kan volgens de protesterende mediabedrijven – aangesloten bij de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) – echter niet door de beugel. De organisatie heeft meerdere bezwaren. Om te beginnen dateert de auteursrechtenwet uit 1913. Die wet is bijna honderd jaar oud en volgens de VRTS dus eerst dringend aan herziening toe.

Daarnaast zou Santokhi op het ministerie van Justitie en Politie een 'Commissie Van Toezicht' hebben benoemd die in de praktijk functioneert als een verlengstuk van Sasur, beweert althans de VRTS.

Inbeslagname bezittingen Maar belangrijker nog, de claims die Sasur indiende zijn torenhoog. Verschillende radiostations, waaronder ook staatszender SRS, moeten sommen tot wel één miljoen Surinaamse dollar (240.000 euro) zien op te hoesten. Showorganisator 'Hard Core Entertainment' zag bijna enkele van zijn percelen geveild worden, terwijl ook beslag werd gelegd op bezittingen van Radio Rapar.

Indien de eisen van Sasur worden doorgedrukt, zou dat het onmiddellijke faillissement betekenen van heel wat Surinaamse mediahuizen en showorganisatoren. Die eisen dan ook dat de activiteiten van Sasur een half jaar lang worden bevroren, om tot een onderhandelde oplossing te komen.

Het is nu aan vicepresident Ameerali en minister Misiedjan om een uitweg uit de impasse te vinden. Vandaag, donderdag, zitten beide partijen alvast terug tegenover elkaar op het kabinet van Ameerali. Zolang die onderhandelingsronde loopt wil Sasur geen verklaringen afleggen in de media.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

12-01-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics