Nickerie.Net, dinsdag 17 januari 2012


GMAP: ‘Bouterse kwetst nabestaanden decembermoorden’

Het Suriname comité GMAP, Geen Moordenaar Als President, veroordeelt in een verklaring ‘met klem het voortdurende belasteren van de slachtoffers van de decembermoorden en daarmee het kwetsen van hun nabestaanden door president Bouterse’.

Volgens GMAP heeft ‘de president met het inhuren van de notoire oplichter en fantast Peter van Haperen als zijn getuige a decharge in het 8 decemberstrafproces, om met cowboyverhalen de vijftien helden van de democratie valselijk van een couppoging te beschuldigen, niet alleen zijn wanhoop getoond, maar ook zijn onverbeterlijke leugenachtigheid en lafheid. Hoofdverdachte Bouterse heeft nooit gedurfd voor de rechter te verschijnen angstig als hij is voor de kritische bevraging en het nemen van zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid’.

In het Nederlandse TV programma ‘Opgelicht’ bleek dat Van Haperen Nederlandse bejaarden had opgelicht. Ook gaf hij zich eerder uit als voormalig lid van de Nederlandse militaire geheime dienst, hetgeen officieel door Den Haag werd tegengesproken. Het Suriname comité zegt dat ‘Van Haperen de techniek van de fictieschrijver heeft gebruikt door niet verifieerbare details te verzinnen’. ‘Maar hij heeft op zijn best Bouterse in de ogen van zijn aanhangers aan een quasi-motief voor de moorden geholpen, over de moorden zelf had hij niets ontlastend te melden’.

GMAP citeert uit het Report on the Situation of Human Rights in Suriname (1983) van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten van de OAS. De OAS commissie stelde dat zelfs als de slachtoffers een staatsgreep voorbereidden, waarvoor volgens de OAS geen enkele aanwijzing was, ‘hun onderwerping aan afgrijselijke marteling en hun standrechtelijke executie, niet was te rechtvaardigen’. Zij herhaalde het officiële standpunt van de OAS dat ‘niets de toepassing van terroristische methoden rechtvaardigt.’

GMAP concludeert dat ‘met de charlatan Van Haperen het morele en juridische failliet van de president-hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces voor een ieder zichtbaar is geworden. Een forse strafeis tegen de president is redelijkerwijs verwachtbaar.’

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Waterkant

16-01-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics