Nickerie.Net, maandag 12 maart 2012
Derby moest werkende klasse rustig houden
10/03/2012
Paramaribo - Fred Derby, die als enige van de zestien opgehaalde slachtoffers levend naar huis is teruggestuurd, kreeg volgens verdachte Ruben Rozendaal een opdracht om ervoor te zorgen dat de werkende klasse niet in opstand kwam tegen het toenmalig bewind. Dit zou Rozendaal gehoord hebben, toen Derby op 7 december 1982 na een gesprek met de legerleiding vrijgelaten werd. “De werkende klasse rustig houden”, zou Rozendaal toen hebben opgevangen.
Fred Derby ((31 maart 1940 – 19 mei 2001)
De stem van de persoon dit zei, kon de verdachte echter niet herkennen. Hij is echter overtuigd dat onder meer bevelhebber Desi Bouterse, Roy Horb, Errol Alibux, Ivan Graanoogst en Badressein Sital bij dat gesprek aanwezig waren. Rozendaal moest gisteren als verdachte verschijnen voor de krijgsraad en wordt verdacht van medeplichtigheid aan de Decembermoorden en brandstichting in die periode. Rozendaal verklaarde gisteren Derby en Andre Kamperveen te hebben opgehaald en die naar het Fort Zeelandia te hebben gebracht in opdracht van de legerleiding.
Derby heeft hij persoonlijk aan Bouterse overgedragen. De verdachte ontkent de bewering van een getuige, als zou hij tegen Derby hebben gezegd, dat hij “geluk gehad heeft dat hij niet vermoord is”.
Verdediging
Verdachte Rozendaal zegt aan zijn raadsman Irwin Kanhai te hebben gevraagd zijn eerdere verklaring in te trekken. Hij had bij zijn verhoor in mei 2010 niet de waarheid gesproken en hij wenste dat bij de eerstvolgende zitting wel te doen. Via zijn raadsman zou hij ook het verzoek gedaan hebben enkele getuigen te laten oproepen, die zijn nieuwe verklaring zouden kunnen ondersteunen. President Cynthia Valstein-Montnor deelde hem echter mede, dat dit verzoek haar niet heeft bereikt. Kanhai kon tijdens de behandeling van zijn zaak gisteren niet aanwezig zijn vanwege ‘andere verplichtingen’, maar gaf aan dat zijn cliënt gehoord mocht worden.
Rozendaal zou bij het eerste verhoor aangegeven hebben, dat Bouterse niet in het Fort aanwezig was op de bewuste dag. De reden waarom hij een onjuiste verklaring aflegde, is vanwege zijn gezondheidssituatie op dat moment. Hij legde uit, dat hij zich tijdens het verhoor niet goed voelde en dacht hiermee snel van het verhoor af te zijn.
Op suggestie van de krijgsraad-president betuigde de verdachte gisteren spijt voor het gebeurde. Hij bood aan de nabestaanden van Derby en Kamperveen zijn verontschuldigingen.-.
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net /dWT |
12-03-2012 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics