Nickerie.Net, maandag 12 maart 2012


Rijstorgaan stelt adviesopkoopprijs natte padie op SRD 72 per baal

De adviesprijs voor een baal natte padie van 79 kg is voor dit seizoen gesteld op SRD 72. Badrissein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, zei tijdens een persconferentie in Nickerie, dat de adviesprijs niets anders is dan een geadviseerde prijs voor een artikel, in dit geval padie, waar de belanghebbenden (de boeren en pelmolenaars) zich niet aan hoeven te houden. “Het is een richtinggever op basis van een aantal factoren, met name de meest bepalende factor, die uiteindelijk een kostprijs oplevert en aan die kostprijs wordt er een bepaald percentage toegevoegd voor de producent”, verduidelijkt Sital zijn definitie.

Om te verduidelijken hoe de adviesprijs tot stand komt gaf de medewerker van het Rijstorgaan Doekaram wat meer gedetailleerde informatie over de werkwijze en de methode van aanpak, die tot de adviesprijs leiden. Volgens Doekaram wordt de prijs vastgesteld op basis van de ontwikkelingen van de padieprijs op de markt. De factoren, waarmee rekening gehouden wordt bij het tot stand komen van de padieprijs zijn inputfactoren (chemicaliën en ureum), zaaizaad, grondbewerking en infrastructuur. Volgens de medewerker van het Rijstorgaan is er in de adviesprijs ook een winstmarge van 15 procent opgenomen voor de boeren. Het vorig seizoen had het Rijstorgaan ook een adviesprijs vastgesteld voor de opkoop van padie, die ver beneden de prijs van de boeren lag. Dit zorgde voor veel beroering onder de padieverbouwers.

De vorige week nog heeft de VPP een petitie aangeboden aan de districtscommissaris van Nickerie, waarin aan president Desiré Bouterse gevraagd wordt te bemiddelen voor een betere opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kg. De organisatie vraagt een reële prijs van minimum SRD. 83,94 per baal padie. In een bijlage wordt met behulp van een kostprijscalculatie op basis van één ha toegelicht hoe de organisatie aan dat bedrag komt. Aan het begin van de oogst werd tussen SRD. 62,50 en SRD. 65 geboden voor een baal. Inmiddels is de prijs gestegen naar SRD 75 tot SRD 77,50.

Sital, hiermee geconfronteerd, zegt dat de boer met de adviesprijs van SRDd 72 al een gegarandeerde winstmarge heeft. De rijstcoördinator zegt verder bereid te zijn de boer SRD 93 te geven voor een baal padie als die prijs realistisch is. “We moeten realistisch zijn en wanneer we kostprijscalculaties maken, dan moeten we dat ook realistisch presenteren en niet wanneer je voor een ton ureum betaald hebt U$ 800 en je gaat jou calculatie berekenen US 900 dan ga je opgeblazen dingen krijgen en dat is niet goed”, zei Sital. Volgens Sital is dat niet goed voor het gezag en het vertrouwen onderling. Hij roept de landbouwers op om naar een realiteitsniveau te gaan zoals een ondernemer dat doet.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /De West

12-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics