Nickerie.Net, maandag 26 maart 2012


Richtprijs padie moordend voor landbouwers

Nickerie - De rijstboeren hebben massaal aangegeven dat de richtprijs moordend is voor de rijstproducenten. De opkoopprijs bedroeg aanvankelijk SRD 76 per baal. Nadat Badresein Sital, coördinator van het rijstorgaan, de adviesprijs vaststelde, dropte de opkoopprijs meteen naar SRD 70. Dit zeggen Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) en Bramdew Rampadarath van de Vereniging voor Padie Producenten (VPP). De boeren zijn niet te spreken over deze handeling van de overheid.

Beide voorzitters geven aan dat de boeren vreselijk benadeeld worden. De kostprijs is SRD 72 per baal. Nu lijden ze grote verliezen. Rampadarath zegt aan Starnieuws dat de VPP weken terug een petitie had ingediend bij de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Hendrik Setrowidjojo, waarin aandacht was gevraagd voor de rijstsector. “Helaas is er tot nu toe niks uit de bus gekomen. Meer dan de helft van de boeren heeft al geoogst”.

Het kan zo niet verder

Rampadarath zal de komende week met zijn leden vergaderen en dan zal er een besluit genomen worden. Wel benadrukt hij dat het op deze manier niet verder kan. Hij rekent op een prijs van SRD 89 per baal. Hierin is er een winstmarge van 20% opgenomen om de boeren een beetje ademruimte te bieden.

Oemraw zegt dat de overheid bewust de rijstsector vernietigt. De cijfers liegen er niet om. Het afgelopen seizoen is ruim 9.000 hectare minder ingezaaid. Hij verwacht dat het komend seizoen slechts 11.000 hectare ingezaaid zal worden.

Geen ondersteuning

“De rijstboeren worden helemaal kapot gemaakt. Het rijstorgaan speelt onder één hoedje met de opkopers. Dat hebben de opkopers zelf aangegeven en zeggen dat ze zich gaan houden aan de richtprijs. De rijstopkopers vergeten dat ze samen met de boeren kapot zullen gaan. Als er geen producenten zijn, waarvoor zullen de opkopers dan nodig zijn?”, vraagt Oemraw zich af.

Oemraw merkt op dat de landbouwers helemaal geen ondersteuning hebben. Ze kunnen geen schulden aflossen en hebben geen enkele zekerheid. Dat ze kapotgemaakt worden, is duidelijk. Hij betreurt het dat juist deze regering uitdrukkelijk keer op keer te kennen had gegeven om de rijstsector een flinke boost te geven. In werkelijkheid is deze kapotgemaakt. Voor de rijstboeren ziet het er helemaal niet rooskleurig uit. De meesten hebben al aangegeven dat ze veel minder zullen inzaaien.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

26-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics