Nickerie.Net, vrijdag 30 maart 2012


Reporters Without Borders 'Straffeloosheid Decembermoorden onacceptabel'

Ivan Cairo, 30/03/2012

Paramaribo - Reporters Without Borders (RWB), de internationale waakhond voor persvrijheid, is fel gekant tegen de voorgenomen wijziging van de Amnestiewet 1989. Tegenover de Ware Tijd stelt Benoit Hervieux, hoofd van het Amerikaans bureau van deze organisatie, dat wijziging van de wet een belediging is voor de slachtoffers en hun families. De indieners van het controversiële wetproduct worden opgeroepen dit terug te nemen. Deze wijziging van de Amnestiewet 1989 is een belediging aan het adres van de slachtoffers van deze standrechtelijke executies en hun families.

André Kamperveen

Frank Wijngaarde

 Leslie Rahman

Bram Behr

Jozef Slagveer

All tortured and murdered under command of Desi Bouterse

In naam van André Kamperveen, Frank Wijngaarde, Leslie Rahman, Bram Behr en Jozef Slagveer, journalisten die met hun leven betaald hebben voor hun overtuiging en gestreden hebben voor democratie, doen we een beroep aan de zes coalitieleden die het wetsvoorstel hebben ingediend, dit in te trekken”, zegt Hervieux. Hij noemt het een schande, dat een wetsvoorstel bij De Nationale Assemblée is ingediend, dat aanstuurt op amnestie aan de daders van de moord op vijftien pro democratie activisten onder wie vijf journalisten tijdens de dictatuur geleid door Bouterse. “Deze persoon is nu een gekozen president en we brengen hem in herinnering, dat toen hij werd ingezworen, we hebben opgeroepen tot gerechtigheid en waarheid omtrent de gepleegde misdrijven uit het verleden.

Op 12 augustus 2010 toen Bouterse werd beëdigd, stelde RSF in een verklaring, de wil van het Surinaamse volk te respecteren, maar stelde ook dat niet vergeten mag worden dat hij terechtstaat voor moord op vijf journalisten in 1982. “Zelfs wanneer justitiële processen worden opgeschort tijdens zijn presidentschap, blijft het onacceptabel als deze moorden onbestraft blijven”, schreef RSF. De organisatie ging zelfs een stukje verder. “Evenals naburige Zuid-Amerikaanse landen wier huidige regeringen enorm veel werk hebben verzet om te garanderen dat mensenrechtenschendingen uit het verleden niet worden vergeten, dient de nieuwe regering van Suriname te beseffen, dat een verkiezing of een amnestie geen oplossing is voor de problemen uit het verleden”, aldus de persvrijheidswaakhond.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT/FOS Network

30-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics